5.2 C
Maassluis
dinsdag, april 23, 2024

Zeven mensen in Maassluis koninklijk onderscheiden

- Advertentie-

Bij de lintjesregen van 2023 hebben in totaal zeven inwoners van Maassluis een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Zes daarvan ontvingen op 26 april 2023 uit handen van burgemeester Gregor Rensen de Koninklijke onderscheiding.

Eén Maassluizer ontving zijn Koninklijke onderscheiding op een eerder moment. Inge Krijgsman (74), vrijwilliger bij de Senioren Computerclub Koningshof, is op 6 april benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Op 26 april kregen deze zes inwoners een lintje:

Mevrouw Janny Bergmans – Eijsberg is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Janny Bergmans – Eijsberg is samen met haar echtgenoot Peter Bergmans al ruim veertig jaar vrijwilliger voor de parochie De Goede Herder, Deelgemeenschap Andreas, Petrus en Paulus. Sinds 1982 is zij actief (geweest) binnen de parochie op veel verschillende gebieden. Zo is zij begonnen bij het jongerenkoor Akkoord en had zede leiding over de kindercrèche en was lid van de werkgroep kindernevendienst. In al die verschillende functies heeft zij de afgelopen jaren veel kinderen en jongeren onder haar hoede gehad en geïnspireerd.

Zij was van het jongerenkoor To Be Continued en verzorgde de opmaak van de liturgieboekjes. Janny Bergmans was medeoprichter van het middenkoor Intermezzo en secretaresse. Als lid van de werkgroep Wijkcontactpersonen bezocht zij in de periode 1995 tot 2000 vele mede-parochianen.

Van 2005 tot 2015 verzorgde zij diverse creatieve acties voor de Commissie Fondsenwerving van de parochie, zoals het organiseren van een rommelmarkt en het maken van sieraden. Ook is zij sinds 2010 betrokken bij het internationale evenement Taizé en daarmee één van de organiserende krachten achter Taizé aan de Maas, die later is omgevormd in Taizé Maassluis, een viering in de Koningshof waar zingen en stilte een belangrijke rol spelen. Janny Bergmans was bestuurslid bij de Stichting Present Maassluis en is nog steeds contactpersoon bij deze stichting namens de Andreas, Petrus en Paulus deelgemeenschap.

Vanaf 2014 tot heden doet zij secretarieel werk bij de parochie.
Ook buiten haar werkzaamheden voor de parochie is Janny Bergmans actief. Zo helpt zij vluchtelingen of asielzoekers op weg om zich thuis te voelen in Maassluis door kleding te regelen of andere praktische spullen of met raad en daad.

De heer Peter Bergmans is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Peter Bergmans is samen met zijn echtgenote Janny Bergmans – Eijsberg ruim veertig jaar vrijwilliger voor de parochie De Goede Herder, Deelgemeenschap Andreas, Petrus en Paulus. Hij is binnen de parochie sinds 1982 actief als begeleider van de koren To Be Continued en Intermezzo. Hij zet zich als dirigent volop in voor muziekstudie, de voorbereiding van de repetities en het uitzoeken van geschikte muziek en zangpartijen. De muzikale uitvoeringen van de parochie zijn voor een groot deel het resultaat van zijn inspanningen. Maar hij heeft meer binnen de parochie betekend, zo zat hij onder andere in de redactie van het kerkblad, de fondsenwerving en het beheer van de ICT.

Net als zijn echtgenote is Peter Bergmans sinds 2010 betrokken bij het internationale evenement Taizé en is één van de organiserende krachten achter Taizé aan de Maas, later omgevormd in Taizé Maassluis.

Naast het vrijwilligerswerk voor de parochie helpt hij, net als zijn echtgenote, vluchtelingen of asielzoekers op weg om zich thuis te voelen in Maassluis.

De heer Marcel ’t Hart is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Marcel ’t Hart was van 1997 tot 2009 bestuurslid en vrijwilliger (trainer en begeleider) bij Voetbalvereniging Excelsior Maassluis. Als bestuurslid had hij de verantwoording voor het ICT -beleid en de gemeentelijke subsidies. Van 2005 tot 2010was hij lid en vicevoorzitter van de Sport- en Recreatieraad Maassluis.

Van 2009 tot april 2022 deed hij gemeenteraadswerk voor het CDA Maassluis: eerst twee jaar als steunraadslid. En daarna tien jaar als gemeenteraadslid, waarvan de laatste vier als fractievoorzitter. Vanuit zijn raadslidfunctie vervulde hij vele extra taken in commissies en adviesraden. Ook was hij voor het CDA Maassluis actief als campagneleider en webmaster.

Marcel ’t Hart werkt sinds 2014 mee aan de jaarlijkse Sinterklaasintocht in Maassluis via Stichting De Rode Mijter. Vanaf 2015 ondersteunt hij de Stichting Monstersche Sluis met technisch advies over het open stellen en werkend houden van het sluizencomplex in Maassluis. Verder vervoert hij senioren van hun woning met de auto naar de kerk om de dienst van de Protestantse Kerk te kunnen bijwonen en schenkt hij koffie bij woonzorgcentrum De Tweemaster.

De heer Lourens Kampherbeek is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Lourens Kampherbeek is sinds 1989 tot heden een actief en betrokken lid van de PKN Kerkenraad van de Wijkgemeente Koningshof. In al die jaren heeft hij altijd een functie gehad en vaak zelfs meerdere functies tegelijkertijd. In 1989 was hij actief als diaken met de zorg voor de mensen die weinig te besteden hadden in eigen woonplaats, land en daarbuiten. Sinds 2009 is hij tenor solozanger in de zanggroep PKN Wijkgemeente Koningshof.

Hij is sinds 1994 “sleutelbewaarder” van gospelkoor ‘Spirit’ uit Maasland. Hij zorgt voor de openstelling en inrichting van de repetitieruimte van het koor. En hij zit in het bestuur van het koor als penningmeester en zorgt voor een goede verwerking van de financiële mutaties.

Lourens Kampherbeek is sinds 2006 koster tijdens de kerkdiensten in DrieMaashave. Ook helpt hij sinds 2006 bij de Oud Papier Actie (OPA) van de Protestantse Gemeente Maassluis-West, wijkgemeente Koningshof. Sinds 2008 werkt hij mee als vrijwilliger bij de vakantieweken voor zorgbehoevende mensen van het vakantiebureau van de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk. En sinds 2009 is hij vrijwilliger voor begeleid vervoer binnen Het Rode Kruis.

Bij het eetcafé ‘De Hooftzaak’ van het ASVZ staat Lourens Kampherbeek regelmatig als vrijwilliger in de keuken. En spant hij zich in voor het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Maassluis. Hij doet al deze werkzaamheden naast zijn fulltime baan bij de afdeling Financiën van de gemeente Maassluis, waar hij sinds 15 september 1992 werkt.

Mevrouw Mieke Montizaan – van der Gaag is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Sinds 1974 is Mieke Montizaan – van der Gaag een ware ambassadeur van de Korfbalvereniging c.k.c. Maassluis. Ze heeft veertig jaar de kampleiding voor het jeugd-korfbalkamp gedaan. In 2022 was het de laatste keer dat ze als kampleiding meeging. Daarnaast staat ze met regelmaat achter de bar van de vereniging.

Van 1974 tot 2000 was ze trainster van de allerjongste korfballers (welpen). En jarenlang wedstrijdsecretaris voor de jeugd. Mieke Montizaan is de afgelopen dertig jaar altijd op koningsdag betrokken geweest als vrijwilliger. En ze zorgde jarenlang ook voor het inzamelen van oude kranten waarmee extra inkomsten voor de vereniging werden verdiend.

Zij heeft niet alleen haar sporen verdiend bij de korfbalvereniging; zij was ook 11 jaar lang lid van de ouderraad van Basisschool De Groene Hoek. Van 1995 tot 2018 hielp zij als vrijwilligster met koffieschenken in woonzorgcentrum De Tweemaster. Vanaf 2022 is zij bestuurslid van de Stichting Fit Door Oefening en organiseert sociale activiteiten naast het sporten.

Meneer Adri van Vliet is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Adri van Vliet was van 2005 tot het najaar van 2022 plaatsvervangend Directeur/ Hoofd afdeling Publieksinformatie en Collecties van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIHM). Hij heeft zich niet alleen tijdens zijn werk ingezet voor de maritieme geschiedenis, ook in zijn vrije tijd deed hij onderzoek naar het verleden van Nederland als zeevarende natie. Ook verschenen er meerdere boeken en veel artikelen van hem over dit onderwerp.

Adri van Vliet is een actief lid van de Historische Vereniging Maassluis, waar hij lezingen en presentaties geeft. Ook schreef hij op basis van onderzoek vele artikelen geschreven in het boek ‘Historische Schetsen van en over Maassluis’. En schreef hij een biografie over ds. Fenacolius, de belangrijkste persoon voor Maassluis.

Adri van Vliet is sinds 1975 ook actief in de Historische Vereniging Monster – Ter Heijde. Hij was medeoprichter van deze vereniging. Hij publiceert regelmatig artikelen in de Nieuwsbrief van de historische vereniging. Ook levert hij bijdragen aan de rubriek Streekhistorie van de Westlandse Omroep Stichting.  Daarnaast was hij in 2020 voorzitter van de jury voor de uitreiking van de Oud-Westlandprijs. Ook in 2022 vervulde hij die rol.

Sinds 1997 is hij hoofd en beheerder van het omvangrijke archief van de Protestantse Kerk Maassluis.

Dit is een zeer waardevol archief. Adri van Vliet zorgt ervoor dat het brandveilig is, maar ook voor de wetenschappelijke rubricering. Twee zeer grote archieven heeft hij inmiddels opgeschoond en ervoor gezorgd dat alles goed toegankelijk is. Hij was scriba van de Algemene Kerkenraad van 1997 tot 2007 en is tot op heden scriba van de Wijkgemeente Iona. De afgelopen jaren heeft hij ook taken als voorzitter van de Wijkgemeente en Jeugdnevendienstleider op zich genomen.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-