18 C
Maassluis
dinsdag, juli 16, 2024

Welke regels gelden er dit jaar in Maassluis tijdens de jaarwisseling? Wij zetten het voor je op een rij!

- Advertentie-

Dit jaar geldt er in Nederland geen vuurwerkverbod, je kan dus met vuurwerk het nieuwe jaar in gaan! Let op! In enkele gemeenten is er wel een vuurwerkverbod vastgesteld, zoals in de gemeente Rotterdam. In Maassluis geldt geen geheel vuurwerkverbod, wel zijn er een aantal vuurwerkvrije-zones.

Welke regels gelden er deze jaarwisseling in Maassluis? Wij hebben het voor je op een rij gezet! Bespreek deze regels met je kinderen, zo voorkom je gevaarlijke situaties of vervelende boetes!

  1. Vuurwerkvrijezones 

In Maassluis is een aantal plekken aangewezen waar een vuurwerkverbod geldt. Buiten deze plekken mag je uiteraard wel vuurwerk afsteken. Maassluis kent bovendien een aantal locaties die ook tijdens de jaarwisseling vrij van vuurwerk blijven, namelijk honderd meter rond:

  • schoolpleinen
  • verpleeg- en zorgcentra DrieMaashave, De Tweemaster en De Vloot
  • dierenweiden ‘t Sparretje, Lepelaarplantsoen en Memlinckstraat/Sportlaan

Hieronder een foto met de aangewezen gebieden waar een vuurwerkverbod geldt. De tekst gaat verder onder de foto.

Overzicht gebieden vuurwerkverbod gemeente Maassluis

2. Welk vuurwerk mag je eigenlijk afsteken en hoe herken je dit vuurwerk? (Deze regels zijn landelijk)
Vuurwerk uit categorie F1 (onder andere sterretjes) kan het gehele jaar vanaf 12 jaar gekocht en afgestoken worden. Tijdens de jaarwisseling 2022-2023 mag u vuurwerk als cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorie F2 en F1) afsteken. Op de verpakking staat aangegeven of het F1, F2, F3 of F4 vuurwerk betreft. Alleen F1 en F2 vuurwerk is toegestaan om af te steken deze jaarwisseling.

Niemand mag zogenoemde cobra’s, strijkers, nitraten en ander categorie F3-vuurwerk in bezit hebben of afsteken. Sinds 1 december 2020 mogen vuurwerkverkopers en consumenten niet meer in het bezit zijn van sommige vuurwerkproducten. U mag deze producten ook niet meer afsteken: knalvuurwerk (zoals rotjes), knalstrengen (zoals Chinese matten), losse enkelshotsbuizen (single shots) en losse vuurpijlen. Romeinse kaarsen en babypijltjes blijven ook verboden.

3. Is carbidschieten toegestaan in Maassluis?
In Maassluis is carbidschieten niet toegestaan. Doe je het toch? Dan loop je het risico op een bekeuring van 100 euro exclusief administratiekosten. Carbidschieten is in Maassluis strafbaar gesteld in artikel 2:73a van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van Maassluis. In de APV staan wetten die gelden binnen een bepaalde gemeente. De APV van Maassluis verschilt daardoor ook met andere gemeentes. Hierdoor kan het zijn dat in andere gemeentes carbidschieten weer wel is toegestaan.

Hulpdiensten
De politie is met de jaarwisseling met meerdere wagens aanwezig in Maassluis. Ook de brandweer van Maassluis staat paraat met twee tankautospuiten. Daarnaast is de ambulancezorg in de regio tijdens de nacht ook met extra voertuigen in dienst.

 

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-