17.1 C
Maassluis
dinsdag, mei 21, 2024

Verkeersveiligheid P.C. Hooftlaan baart buurtbewoners zorgen: ‘Slecht zicht door geparkeerde auto’s’

- Advertentie-

Maandagavond werd een voetganger aangereden op de P.C. Hooftlaan in Maassluis door een automobiliste die drugs had gebruikt. De man overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Volgens weggebruikers is het zebrapad, waar de aanrijding plaatsvond, slecht verlicht. Ook zijn er veel andere opmerkingen over verkeersveiligheid in de straat.

“Je kan bij de zebrapaden in de straat niet goed zien of voetgangers gaan oversteken”, vertelt Marissa, die veel gebruikmaakt van de weg, aan 112Maasmedia. Volgens haar zijn de oversteekplaats niet goed verlicht. Waar veel weggebruikers aangeven het daarmee eens te zijn, zijn er ook automobilisten die de oversteekplaats wel veilig genoeg vinden. “Je moet wel goed je snelheid verminderen en kijken of er iemand loopt, zeker als het regent zie je het daar slecht”, vertelt een automobilist.

De gemeente heeft laat weten het afgelopen jaar geen meldingen van automobilisten gehad te hebben die de oversteekplaats bij de rotonde gevaarlijk vinden. Bij de aanrijding van maandagavond, die plaatsvond bij een oversteekplaats, was de automobiliste onder invloed van drugs. Mogelijk heeft dat een rol gespeeld bij de oorzaak van het ongeval.

Slecht zicht

Wel zijn afgelopen jaren verschillende meldingen binnengekomen bij de gemeente over de kruising van de P.C. Hooftlaan met de Roemer Visscherstraat. In 2022 kreeg de gemeente 4 meldingen over die plek, in 2023 waren dat er 3. Het gaat daarbij vooral om meldingen van slecht voor automobilisten die vanuit een zijstraat de P.C. Hooftlaan op willen rijden.

Geparkeerde auto’s aan de zijkant zouden er namelijk voor zorgen dat automobilisten geen zicht hebben op welk verkeer er aankomt. Dat zou ervoor zorgen dat het gevaarlijk is om een inschatting te maken wanneer het een goed moment is om de weg op te rijden.

Dit zicht heeft een automobilist op de P.C. Hooftlaan die vanaf de Roemer Visscherstraat komt:

Herinrichting

Buurtbewoners vertellen dat zij graag een bolspiegel zien komen, die vanaf de Roemer Visscherstraat zicht kan geven of er verkeer aankomt. De gemeente zegt dat zo’n spiegel op dit punt geen bijdrage levert aan de veiligheid. “Het kan schijnveiligheid opleveren doordat mensen minder kunnen gaan kijken voor passerend verkeer.”

Ook de snelheid speelt volgens buurtbewoners een rol op deze weg. Met name in de avond en nachtelijke uren wordt er hard gereden. “Snelheden tot 100 kilometer per uur worden hier zeker in de nacht gehaald”, zegt een man die aan de P.C. Hooftlaan woont.

De kruising zal wel aangepakt wordt bij de herinrichting van de P.C. Hooftlaan, dat laat de gemeente weten. “De P.C. Hooftlaan zal dan als GOW-30 (de snelheid van 50 naar 30 verlaagd) worden ingericht. Daarnaast is aangegeven dat de kruising op dit moment voldoet aan de richtlijnen dus dat als automobilisten voldoende kijkend en snelheidremmend de kruising passeren, deze veilig is.”

 

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-