16.3 C
Maassluis
donderdag, juli 25, 2024

27-jarige man die Dominique (42) in Maassluis doodsloeg komt op vrije voeten: ‘Slechts één klap is fataal geweest’

- Advertentie-

De 27-jarige Wesly Z. uit Geldrop die verdacht wordt van het doodslaan van de 42-jarige Dominique op zaterdag 18 maart dit jaar in Maassluis komt op vrije voeten, dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdagochtend besloten. Z. blijft wel verdachte, maar hij mag het onderzoek in vrijheid afwachten.

Geweldsincident
Die zaterdag 18 maart rond 02:30 uur gaat het gruwelijk mis als de 42-jarige Dominique samen met zijn 14-jarige zoon over de Fenacoliuslaan in Maassluis loopt. De twee komen vanaf een feestje bij de squashclub waar zij een gezellige avond hebben gehad.

De 14-jarige zoon van het slachtoffer vertelde eerder dat zijn vader bij een woning aan de Fenacoliuslaan op een raam klopte waar het licht aanstond, om vermoedelijk een grapje uit te halen. Vervolgens kwam er een boze vrouw naar buiten en kort daarna ook een man die agressief overkwam. De man, die vermoedelijk onder invloed was van alcohol, gaf vervolgens een klap aan Dominique, waarna Dominique viel en overleed aan zijn verwondingen.

Camerabeelden
Volgens de Officier van Justitie staat het incident op beeld. ”Er wordt eerst wat geduwd en getrokken, vervolgens wordt de klap gegeven”, aldus de Officier van Justitie in de rechtbank. De verdachte verklaarde dat het slachtoffer een vuist maakte. Echter blijkt uit de camerabeelden dat het slachtoffer een tas vast had en daardoor helemaal geen dreigende gebaren kon maken. Daarnaast zou de verdachte onder invloed zijn geweest van alcohol.

Verdenking
De verdachte stond donderdagochtend voor de rechtbank in een zogeheten pro-formazitting, een zitting waarbij de zaak nog niet inhoudelijk wordt besproken. In deze zitting ging het voornamelijk om de voorlopige hechtenis van de verdachte.  De verdachte werd verdacht van doodslag. Echter werd er door de advocaat van de verdachte vraagtekens gezet bij deze verdenking.

Volgens de advocaat had de verdachte geen opzet om het slachtoffer van het leven te beroven, daarnaast is er sprake geweest van ‘slechts 1 klap’. De verdachte zou volgens de advocaat amper kunnen geloven hoe één klap zulke gevolgen kan hebben. De Officier van Justitie gaat erin mee dat doodslag lastig tot niet te bewijzen is en dat de verdenking (zware) mishandeling met de dood tot gevolg zal worden.

De verdachte zat sinds 19 maart vast, nadat hij zichzelf had gemeld op het politiebureau. Volgens de advocaat van de verdachte heeft de verdachte het ‘ongelofelijk zwaar in detentie’. ‘Hoe langer het duurt, hoe zwaarder het wordt’, vertelt de advocaat over de ervaring van de verdachte in detentie.

Daarnaast zou de verdachte voordat het incident plaatsvond zijn leven net weer op de rit hebben gehad. Een langere detentie zou grote gevolgen hebben voor de verdachte. Volgens de advocaat zou de verdachte dan zijn woning en baan kunnen verliezen.

Huiselijk geweld
In 2018 is Wesly Z. al in aanraking gekomen met politie en justitie vanwege huiselijk geweld. Daarbij zou Z. een strafbaar feit hebben gepleegd dat volgens het OM om een ‘bewijsbaar strafbaar feit gaat’. Echter heeft in die zaak de inmiddels ex-vriendin van het slachtoffer ook geweld gebruikt tegen Z.

Sectierapport
Uit het voorlopige sectierapport blijkt Dominique te zijn overleden als gevolg van ernstig hersenletsel. Echter zal het definitieve sectierapport nog een lange tijd op zich laten wachten. Volgens het Openbaar Ministerie duurt het definitieve sectierapport, dat duidelijkheid zal geven over de doodsoorzaak, nog zeker een half jaar tot 9 maanden.

Het sectierapport zal onder andere duidelijkheid moeten geven of Dominique is komen te overlijden als gevolg van de klap of van de val. Omdat dat rapport nog lang op zich laat wachten en de verdenking geen doodslag meer is, mag de verdachte het onderzoek in vrijheid afwachten.

Voorwaarden
De verdachte komt vrijdag om 10:00 uur vrij, wel moet de verdachte zich vanaf dan aan voorwaarden houden. Zo mag de verdachte niet in Maassluis komen en heeft hij een contactverbod met drie nabestaanden van Dominique.

Op 14 september is de volgende zitting in deze zaak, maar die zal naar alle waarschijnlijkheid ook nog niet inhoudelijk zijn aangezien het definitieve sectierapport dan nog niet klaar is.

Video bij het incident die nacht:

 

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-