17.2 C
Maassluis
dinsdag, juli 16, 2024

Veel kritiek op wethouder van verkeer na niet uitvoeren van moties en beloftes

- Advertentie-

Harde woorden werden er dinsdagavond uitgesproken in de gemeenteraad van Maassluis over wethouder Sjef Evers, die onder andere verkeer in zijn portefeuille heeft. Hij voert namelijk al sinds 2019 verschillende moties niet uit en komt toezeggingen niet na.

De wethouder is onder andere verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid. Zo zei hij in december 2022 onderzoek te laten doen naar welke maatregelen de verkeersveiligheid op de rotonde aan de Westlandseweg, ter hoogte van de Mozartlaan, kunnen verbeteren. De rotonde staat namelijk bekend om de vele aanrijdingen.

Begin september vorig jaar liet de gemeente weten dat het onderzoek was afgerond en dat het college van burgemeester en wethouders daar een beslissing over ging nemen. Het bleef echter maandenlang stil. Inmiddels is duidelijk dat er bij de rotonde enkele maatregelen zijn genomen. “Er zijn enkele parkeerplaatsen (aan de kant van de apotheek) verwijderd, waarmee het zich op fietsers op de rotonde is verbeterd. Daarnaast is de verlichting op de rotonde verbeterd. We volgen deze genomen maatregelen of deze afdoende zijn, anders komen we er op terug”, aldus het college.

Het is één van de voorbeelden die mis gaan bij de wethouder en het college. Het gaat in totaal over 18 moties en beloftes die niet zijn uitgevoerd of nagekomen. Daaronder ook een motie uit 2019.

Tekst gaat verder onder de foto.

Wethouder Sjef Evers dinsdagavond in de gemeenteraad. © Gemeente Maassluis

Omdat de wethouder zijn beloftes al lange tijd niet nakomt, ging de gemeenteraad dinsdagavond met hem in debat. “Wij zijn het als gemeenteraad zat dat wij als raad problemen aankaarten en daar niet naar gehandeld wordt. En we zijn het zat om de wethouder te herinneren een beloftes die hij zelf gemaakt heeft”, zegt D66-raadslid Jesse de Jong in het debat. “De gemeente is simpelweg de grip op de verkeersdossier kwijt. (..) Wat we de afgelopen twee jaar hebben gezien biedt weinig hoop, we willen weer terug op het goede spoor.”

Ook andere partijen gaven kritiek op de wethouder. “Herhaaldelijk hebben we gezien dat wethouder Evers tekort is geschoten in de uitvoering van zijn taken”, zei Gary Bouwer van Leefbaar Maessluys. “Dit is niet slechts een incidenteel probleem, maar een structureel tekortschieten dat niet alleen gevolgen heeft voor de uitvoering van projecten, maar ook ernstige gevolgen heeft voor het vertrouwen van onze inwoners in het gemeentebestuur.”

Nieuwe belofte

De wethouder trok het boetekleed aan en gaf aan dat het inderdaad beter moet. “De grootste fout die wij ons aanrekenen is: weinig en te laat communiceren over de stand van zaken”, zei hij namens het college. Voor 1 augustus legt er een planning op tafel, zegde hij de gemeenteraad toe. Ook heeft wethouder Evers mogelijk te veel taken, daarom gaat het college kijken naar een betere taakverdeling.

Weer een nieuwe belofte van de wethouder, niet iedereen in de gemeenteraad was daar enthousiast over. Toch blijft de wethouder bij zijn belofte dat het beter zal gaan. “Deze raadsvergadering zie ik als een hele indringende waarschuwing”, zegt Evers.

Moties

Er werden twee moties tegen de wethouder ingediend: een motie van wantrouwen en een motie van afkeuring. Een motie van wantrouwen is de zwaarste motie, als de gemeenteraad die motie aanneemt dan zou de wethouder moeten opstappen. Bij een motie van afkeuring zit daarentegen geen consequenties.

Leefbaar Maessluys diende samen met Forum van Maassluis de motie van wantrouwen in. Andere partijen steunden de motie niet, daarom werd de motie verworpen. Ook de motie van afkeuring kreeg niet genoeg stemmen en werd verworpen.

Ondanks dat de twee moties niet zijn aangenomen, moet de wethouder en het college verbetering laten zien. “Het signaal is helder”, zegt Jack de Vries, de nieuwe burgemeester van Maassluis. “Dat zaken beter en anders moeten zien wij als een verantwoordelijkheid voor het hele college. Daar gaat u zeker van ons horen”, zegt hij de gemeenteraad toe.

 

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-