7.8 C
Maassluis
vrijdag, april 19, 2024

Veel kritiek op column burgemeester Rensen over PVV in gemeentepagina: ‘Het spijt mij’

- Advertentie-

Er is veel kritiek op burgemeester Gregor Rensen (PvdA) na zijn column over de PVV in de gemeentepagina in Nieuwsblad Maassluis (voorheen ‘De Schakel’). Hij zegt daarin onder andere het “verschrikkelijk” te vinden dat de PVV de grootste partij is geworden en zegt dat hij het gevoel heeft dat “Nederland een beetje van hem afgepakt wordt.” Ook zegt hij dat dit “helaas de nieuwe werkelijkheid van Nederland is.”

De gemeente moet geld betalen voor een eigen pagina in de krant, dit bedrag ligt rond de 1500 euro. Rensen gebruikte de gemeentepagina deze week om zijn persoonlijke zorgen te uiten en uit te halen naar de PVV. In de gemeenteraad waren raadsleden daar donderdagavond kritisch over. Mede omdat hij hiermee een deel van ‘zijn’ inwoners “in een hoek zet” en hij dit plaatst op een pagina waar de gemeente geld voor moet betalen.

Inwoners wegzetten

“U zegt dat u de uitspraken heeft gedaan op basis van persoonlijke zorgen. U bent burgemeester en daarmee zet u meer dan een kwart van de Maassluise kiezers in een hoek”, zegt VVD-raadslid Hans van Gastel in de gemeenteraad. Ook binnen de gemeente Maassluis zelf zullen er mensen op de PVV hebben gestemd. “Ook een deel van uw eigen mensen zet u op deze manier weg.”

Gary Bouwer, fractievoorzitter van oppositiepartij Leefbaar Maessluys is het daarmee eens. “Hij schrijft de column in zijn rol als burgemeester, niet als kiezer of burger. Het past dan niet om ruim 28 procent (het percentage dat op de PVV heeft gestemd, red.) van ‘zijn’ inwoners weg te zetten.”

Andere raadsleden zijn het ermee eens dat de burgemeester zijn persoonlijke mening mag uiten, maar dat de gemeentepagina daar niet de juiste plek voor is. De burgemeester zegt dat hij iedereen gelijk behandeld, wat iemand zijn of haar politieke mening ook is. Wel ziet hij in dat het niet juist is geweest om zijn persoonlijke mening in de gemeentepagina te laten plaatsen. “Dat spijt mij”, zei hij tegen de gemeenteraad.

Motie van afkeuring

Leefbaar Maessluys diende een motie van afkeuring in. Voordat de motie in stemming werd gebracht, werd er vijf minuten geschorst. In die minuten gingen de fractievoorzitters van alle partijen overleggen over de motie. Ook het college van burgemeester en wethouders hadden kort overleg. Daarin zou de burgemeester ook kritiek hebben gekregen op zijn handelswijze.

Veel raadsleden vonden de motie van afkeuring een te zwaar middel, enkel de raadsleden van Leefbaar Maessluys stemde voor de motie. De motie werd daarmee verworpen. Na afloop van de gemeenteraad werd er zoals gewoonlijk een drankje gedaan met alle raadsleden en andere betrokkenen. De burgemeester besloot hier niet bij aanwezig te zijn, hij ging na afloop van de gemeenteraad direct naar huis.

Eerdere column

Het is niet de eerste keer dat de burgemeester met zijn column in opspraak komt. In juni dit jaar schreef hij dat het in de raad lijkt “of het een wedstrijdje is wie de beste is”. Rensen was in die column kritisch op de gemeenteraad. “De raadsleden reageerden veel op elkaar, namen elkaar voortdurend de maat en leken wel met een wedstrijdje bezig over wie de beste was. Dat is wat anders dan een goed debat met elkaar voeren.”

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-