6.4 C
Maassluis
vrijdag, maart 1, 2024

Twee mannen houden zich verdacht op rondom woningen in Maasland: politie zoekt in omgeving

- Advertentie-

De politie ontving donderdagochtend 10 december een melding van een verdachte situatie in Maasland. Rondom de Honsdraf en Haagwinde in Maasland hielden volgens een melder twee mannen zich verdacht op rondom woningen.

De melder gaf het signalement van de twee mannen door aan de politie. De politie is ter plaatse gekomen en heeft in de omgeving naar de twee mannen gezocht. Uiteindelijk werden de twee mannen staande gehouden in/bij de Albert Heijn aan de Huis te Veldelaan in Maasland. De politie heeft beide mannen gecontroleerd. Er werd niks strafbaars aangetroffen bij de controle, de mannen konden na de controle hun weg weer vervolgen.

Donkere Dagen Offensief (DDO)
Zodra het buiten langer donker is, proberen criminelen vaker hun slag te slaan. Om hen te pakken en te voorkomen dat burgers slachtoffer worden, is het Donkere Dagen Offensief (DDO) in oktober weer begonnen.

‘Woninginbraken nemen gelukkig af. In 2012 registreerde de politie er 92.000 en vorig jaar (2019) waren het er rond de 40.000. Dat is een mooie ontwikkeling. Maar let wel: elk kwartier wordt ergens in Nederland ingebroken´, vertelt Sybren van der Velden, projectleider Woninginbraak en Heling. ´Van september tot en met maart is het buiten langer donker. Dat vinden criminelen fijn. Dan zijn ze minder zichtbaar en kunnen ze gemakkelijker hun gang gaan. We zien juist dan vaak een stijging van deze ‘high impact crimes’. Het is verschrikkelijk dat in je eigen huis – de plek waar je je veilig moet voelen – ineens zo´n overvaller of inbreker komt. Een overval, inbraak of beroving is voor veel slachtoffers een traumatische gebeurtenis. Daarom is en blijft het DDO belangrijk. Op nul slachtoffers zullen we nooit uitkomen, maar alleen al die tienduizenden inbraken kunnen verder omlaag..’

Alert
De herfst- en wintermaanden vragen om extra alertheid, zowel bij de politie als bij burgers. Sybren: ´Mensen kunnen zelf actie ondernemen om de kans om slachtoffer te worden te verkleinen. Denk aan het aanbrengen van goed hang- en sluitwerk, maar ook aan buitenverlichting. Of binnen wat lampjes aan laten op het moment dat je van huis bent.´ De politie zal de komende tijd extra aandacht vragen voor preventie. ´Voorlichting is belangrijk. Mensen moeten ook weten dat ze ons bij verdachte situaties kunnen bellen. We komen liever tien keer te vaak dan een keer te laat.’ Verdachte situatie ? Bel 112!

In 2019 werd voor het eerst de European Focus Day gehouden (waar het Donkere Dagen Offensief van is afgeleid). Zoals de naam al aangeeft, lag in meerdere landen op dezelfde dag de nadruk op het bestrijden en voorkomen van high impact crimes, zoals woninginbraken en heling. ‘Toen deden 12 EU-landen mee en dit jaar – op woensdag 21 oktober – zijn dat er 23. Een mooie ontwikkeling´, aldus Sybren.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-