6.4 C
Maassluis
vrijdag, maart 1, 2024

Twee jaar cel geëist tegen 53-jarige man uit Schipluiden na inrijden op agenten

- Advertentie-

Het begon als een gewone alcoholcontrole. Maar toen een van de aangehouden auto’s in volle vaart doorreed, moesten de twee agenten voor hun leven vrezen. Alleen door snel opzij te springen, konden zij zich in veiligheid brengen. De chauffeur ging er als een dolle vandoor. Pas bij zijn woning kon hij worden aangehouden. Vandaag eiste het OM twee jaar cel tegen hem. Daarna zal hij wat het OM betreft een even lange periode niet meer mogen autorijden.

In de vroege ochtend van 26 januari was op de Westlandseweg te Delft een verkeersfuik ingericht voor een alcoholcontrole. Er stond een politieauto met knipperende lichten. Er waren twee agenten in uniform en de weg was goed verlicht. Er waren geen problemen totdat de 53-jarige verdachte uit Schipluiden aan kwam rijden.

Ook hij kreeg een stopteken. Maar in plaats van af te remmen reed hij met 60 kilometer per uur door. Hij maakte een gebaar naar de eerste agent (die op de rijbaan stond) dat hij opzij moest gaan en reed recht op hem af. Alleen door op het laatste moment opzij te springen, wist de agent te voorkomen dat hij werd aangereden.

Plat drukken

De tweede agent stond verderop naast een auto die op dat moment gecontroleerd werd. Toen hij zag wat er gebeurde, gaf ook hij een stopteken. Ook dit negeerde de verdachte en reed in volle vaart in de richting van de tweede agent. Die moest zich plat drukken tegen de gecontroleerde auto om aan een aanrijding te ontkomen.

Vanzelfsprekend zetten de agenten de achtervolging in op de wagen die er als een dolle vandoor ging. Uiteindelijk werd de man bij zijn woning in Schipluiden aangehouden. Hij beweert dat de weg slecht verlicht was en hij geen politie heeft gezien. De officier van justitie geloofde daar niets van: “Waarom dan dat handgebaar? Waarom dan als een dolle er vandoor gegaan? Het lijkt er meer op dat verdachte (die al twee keer eerder is veroordeeld voor rijden onder invloed) koste wat kost wilde voorkomen dat hij gecontroleerd zou worden. Hij heeft zelf bekend die avond ongeveer acht glazen bier te hebben gedronken.”

Dubbele poging doodslag

Volgens de officier van justitie is de verdachte nu niet alleen schuldig aan rijden onder invloed. Maar ook aan een dubbele poging doodslag op nota bene twee agenten die gewoon hun werk deden. “Met zijn handelen heeft verdachte geen enkel respect getoond voor de persoonlijke integriteit en gezondheid van de agenten en zeer onverantwoord verkeersgedrag vertoond. Ik reken het hem ook zeer aan dat hij op geen enkel moment heeft laten zien dat hij beseft wat hij eigenlijk heeft gedaan en hoe gevaarlijk het is geweest wat hij heeft gedaan.”

De officier van justitie eiste twee jaar cel tegen de man (waarvan twaalf maanden voorwaardelijk). Ook vroeg zij om een ontzetting uit de rijbevoegdheid voor twee jaar. De uitspraak is over twee weken.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-