17.1 C
Maassluis
dinsdag, mei 21, 2024

Tientallen rechercheurs doen volop onderzoek naar explosiegolf Vlaardingen: ‘Het houdt niet op’

- Advertentie-

Tientallen rechercheurs werken momenteel volop in het onderzoek naar de opdrachtgevers achter de explosiegolf in Vlaardingen, zo laat de politie desgevraagd weten. De aanleiding van de explosiereeks ligt vermoedelijk in de georganiseerde criminaliteit. Je leest hier een overzicht van alle explosies.

Dit jaar was de Vlaardingse loodgieter al 8 keer het doelwit, waarvan 6 keer in ongeveer een week tijd. “Rechercheurs van verschillende afdelingen werken goed samen en doen volop onderzoek”, zegt politiewoordvoerder Wessel Stolle. De loodgieter zit vanwege de explosies inmiddels ondergedoken. De politie kan dat echter niet bevestigen of ontkennen.

Explosiegolf

De reeks begint in april dit jaar, als een pick-uptruck van de loodgieter wordt opgeblazen. De ravage is enorm. Daar blijft het niet bij, want enkele dagen later wordt nog een pick-uptruck van de loodgieter opgeblazen. Ook dan blijft er weinig van het voertuig over.

Dan is het langere tijd stil, tot 5 december, als er een explosief afgaat bij een woning aan de Oosterdwarsstraat. Voor de woning zou naar verluidt een bus van de loodgieter hebben gestaan. Niemand raakte gewond. Enkele dagen later, op vrijdag 8 december volgt nog een explosie, dit keer bij het bedrijfspand van de loodgieter aan de Koninginnestraat in Vlaardingen.

Daar blijft het niet bij, de volgende dag wordt er een pakketje met daarin vermoedelijk een explosief geplaatst voor de woning van de loodgieter aan de Gretha Hofstralaan. Zo’n 10 omliggende woningen werden ontruimd. Na een inzet die enkele uren duurde, is het pakketje meegenomen en op een locatie elders onschadelijk gemaakt.

Op dat moment was de woning al gesloten door de burgemeester, net zoals het bedrijfspand van de loodgieter ook is gesloten. De loodgieter zat op dat moment voor zijn eigen veiligheid vermoedelijk al ondergedoken. Even later, in de nacht van maandag 11 op dinsdag 12 december, is het wel raak bij de woning van de loodgieter en gaat er een explosief af.

Tekst gaat verder onder de foto.

Aanhouding

Na de explosie bij de woning houden agenten op Rotterdam-Zuid een 26-jarige Rotterdammer aan voor betrokkenheid bij de explosie. De man zit momenteel nog vast en de rechter-commissaris heeft besloten hem 14 dagen langer vast te houden. Ondanks de aanhouding gaat het een dag later weer mis en gaat bij de garagebox van de loodgieter aan de Wilhelminastraat een explosief af.

De gemeente en politie besluiten beveiligers in te zetten, die van 19.00 uur tot 07.00 uur surveilleren bij de getroffen panden. “We kunnen als politie niet in elke straat tegelijk zijn, daarom is het fijn als beveiligers ook een oogje in het zeil houden en die kunnen ons direct inschakelen als er iets is”, vertelt de politiewoordvoerder. Naast de beveiligers zijn er zowel zichtbaar als onherkenbaar extra politiemensen ingezet om de explosies tegen te gaan. Ook zijn er mobiele camera’s geplaatst.

“Het houdt niet op”, zegt de politie nadat ondanks veiligheidsmaatregelen er vrijdagochtend rond 06.00 uur toch weer een explosief afgaat bij het bedrijfspand van de loodgieter aan de Koninginnestraat. Naar verluidt reed de beveiliger net de straat uit toen de explosie plaatsvond. Getuigen hebben een donker geklede man zien wegrennen. Een zoektocht heeft vooralsnog niet tot zijn aanhouding geleid.

Tekst gaat verder onder de foto

Veiligheidsgevoel

Buurtbewoners voelen zich onveilig door de vele explosies. Er is inmiddels ook een bijeenkomst voor buurtbewoners georganiseerd. De politie begrijpt dat buurtbewoners zich zorgen maken. “Wij willen zelf ook dat dit snel stopt. Daarom is het van belang dat wij de opdrachtgever van de explosies opsporen en aanhouden.” De politie doet daarom een oproep aan mensen die informatie hebben om contact op te nemen met de politie.

Volgens de politiewoordvoerder zijn agenten extra aanwezig in de nachtelijke uren bij de panden. “Om de explosiereeks te stoppen gaat de zoektocht naar de verdachten die explosieven plaatsen en vooral naar de opdrachtgevers onverminderd door. Naast de inzet van extra rechercheurs zijn agenten extra alert tijdens de surveillance, zowel in uniform als in burger.”

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-