5.2 C
Maassluis
dinsdag, april 23, 2024

‘Studenten met migratieachtergrond veel vaker beschuldigd van fraude met studiefinanciering’

- Advertentie-

Studenten met een migratieachtergrond worden veel vaker beschuldigd van fraude met studiefinanciering. Dat blijkt uit onderzoek van NOS op 3 en Investico. Uit een rondvraag bij ruim 30 advocaten blijkt dat in 97 procent van de gevallen een student met migratieachtergrond werd bijgestaan in bezwaar- en beroepsprocedures.

Van de 376 studenten die verdacht werden van fraude met studiefinanciering blijkt 367 een migratieachtergrond te hebben. Om mogelijke fraude op te sporen maakt Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gebruik van een algoritme. Alleen is dat algoritme ingesteld met zelfverzonnen risico-indicatoren. Volgens NOS op 3 gaat het om bijvoorbeeld leeftijd en opleidingsniveau.

Volgens DUO selecteert het gebruikte algoritme niet op etniciteit en nationaliteit. “Bij ons is niet bekend wat de achtergrond van een student is, daar selecteren wij niet op”, zegt een woordvoerder van DUO tegen de NOS. DUO zegt niet op de hoogte te zijn van de oververtegenwoordiging van studenten met een migratieachtergrond in de gevoerde rechtszaken die NOS op 3 en Investico onderzocht.

Uit de Tweede Kamer komen verontrustende reacties. Ook minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs noemt de onderzoeksresultaten van NOS op 3 een ‘verontrustend signaal’. Hij wilt grondig onderzoek doen of de procedures om fraude met de studiefinanciering tegen te gaan wel deugen. Volt-parlementariër Marieke Koekkoek spreekt van ‘het zoveelste voorbeeld van een discriminerend algoritme, en de zoveelste reden waarom een verplicht algoritmeregister noodzakelijk is’.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-