17.1 C
Maassluis
dinsdag, mei 21, 2024

Spandoek met ‘betalen dief’ bij woning van loodgieter: ‘Ik ben geen drugscrimineel’

- Advertentie-

Bij de aanhouding van een 19-jarige jongen op 5 januari bij de woning van de loodgieter aan de Gretha Hofstralaan in Vlaardingen, troffen agenten een spandoek aan met ‘betalen dief’ erop. Het doek was naar alle verwachtingen voor de loodgieter, maar die zegt geen idee te hebben van wie het afkomstig is. “Ik heb geen brief ontvangen en ik word ook niet afgeperst. (..) Ik ben geen drugscrimineel”, vertelt hij in een interview bij Rijnmond.

De jongen liep die nacht om 02.00 uur in het donker gekleed bij de woning van de bedreigde Ron van Uffelen. Bij het zien van agenten ging hij er vandoor. Agenten konden hem verderop alsnog pakken en aanhouden. De jongen moet volgende week donderdag voor de rechter komen.

De loodgieter is al een jaar lang doelwit van explosies. Niet alleen hij is het doelwit, afgelopen weekend vond er bij de woning van zijn schoonzus en neefjes ook een explosie plaats, waardoor er een grote brand ontstond en er drie personen naar het ziekenhuis moesten. Zijn neefje lag zelfs twee dagen op de intensive care (IC).

Tekst gaat verder onder de foto.

©Colin de Bles | Archief

De explosies begonnen in april vorig jaar, toen kort na elkaar twee voertuigen van de loodgieter werden opgeblazen. Na maanden rust begonnen de explosies weer, in totaal zijn er al 13 explosies gericht aan de loodgieter. De loodgieter zegt geen idee te hebben wie er achter de explosies zit. Hij zegt wel een lijstje te hebben met mogelijke personen, die de politie nu onderzoekt.

Over de loodgieter gaan veel verhalen rond, onder meer dat hij in de drugs zit. Hij ontkent dat stellig en zegt geen drugscrimineel te zijn. Wel bekent hij in het verleden losse handjes te hebben gehad en drugs te hebben gebruikt. De loodgieter zegt in het verleden met de 31-jarige Marco E. gevochten te hebben. E. staat sinds november vorig jaar op de lijst van meest gezochte criminelen van Europa. Hij is de zoon van Henk E. en maakte samen met hem deel uit van de zogeheten Schiedamse cocaïnemaffia die dankzij een corrupte douanier duizenden kilo’s cocaïne het land binnen smokkelde.

Tekst gaat verder onder de foto.

Met de loodgieter gaat het niet goed. “Hij heeft alles kapot gemaakt was ik heb.” Ook zegt hij het verschrikkelijk te vinden voor zijn gezin en familie. Van Uffelen mag zijn huis niet meer in en heeft een gebiedsverbod voor twee wijken. Hij is woest op de burgemeester van Vlaardingen, aangezien de burgemeester doet alsof hij lucht is.

“Hij was na die ontploffingen bij allerlei gedupeerden langsgegaan. Maar dus niet bij mij. Terwijl ik óók slachtoffer ben”, zegt de loodgieter over de burgemeester tegen Rijnmond. Volgens hem zegt de burgemeester ook in de media dat de loodgieter openheid van zaken moet geven bij de politie. Dat schiet bij de loodgieter in het verkeerde keelgat.

De politie doet met een groot team van rechercheurs volop onderzoek naar de aanleiding en de opdrachtgever van de explosies. Volgens de loodgieter zijn de rechercheurs ‘echt top’. “Ik heb elke dag contact met de politie en ik heb hen ook een lijst gegeven met mogelijke daders. Die zijn we aan het afvinken. De burgemeester moet dat weten. Maar toch zet hij me op tv neer als iemand die de kaken op elkaar houdt. Het is verschrikkelijk.”

Van Uffelen zegt dat hij geen lieverdje is: “Ik had losse handjes in het verleden. Maar ik zit niet in de drugs en heb ook geen schulden. Waarom ik dan toch steeds het doelwit ben van die explosieven? Dat weet ik niet.”

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-