Foto: Ende Media
Hoek van Holland

Schadevergoeding en excuses voor met geweld afgevoerde fotograaf in Hoek van Holland

8 april jl. ging het tussen een fotograaf en de politie mis in Hoek van Holland. Daar werd een persfotograaf Joey Bremer werd ten onrechte met geweld verwijderd van een openbare locatie waar een antiterreur eenheid aan het oefenen was. De leiding van de politie Rotterdam heeft de persfotograaf excuses aangeboden en een schadevergoeding toegekend. Ook heeft de politie toegezegd binnen de organisatie extra aandacht te besteden aan de kennis over de richtlijnen voor omgang met de pers.

▲ Persfotograaf Joey Bremer kon tijdelijk zijn werkzaamheden niet goed verrichten in Hoek van Holland (Foto: Ende Media)

“Journalisten mogen op straat en in openbare ruimtes opnamen maken. Journalisten en politiemensen dienen elkaars rollen over en weer te respecteren. Beide partijen dienen een publiek belang en moeten zich inspannen elkaar het werk niet onnodig moeilijk te maken”, zo stelt de NVJ. De politie staat uiteraard achter dit standpunt en hecht veel belang aan een goede omgang met de pers.

Journalisten mogen op straat en in openbare ruimtes opnamen maken.

Donderdag 8 april oefende de DSI, waar het arrestatieteam onderdeel van is, op Hoek van Holland. Leden van het arrestatieteam lopen verhoogd veiligheidsrisico en zijn daarom voorzichtig met het prijsgeven van hun ‘gezicht’. In de beleving van de agenten was het beter voor de privacy van de oefenende agenten dat de fotograaf stopte met het nemen van foto’s. Dit terwijl andere aanwezigen ongehinderd foto’s konden maken. Toen de fotograaf aangaf dat hij het volste recht had om te fotograferen, werd hij na discussie over en weer, ten onrechte met geweld gehinderd zijn werk uit te oefenen en hardhandig verwijderd.

▲ Foto tijdens de inzet waar Bremer verslag deed. (Foto: 010fotograaf)

Dit had niet mogen gebeuren, concluderen leidinggevenden bij de politie. De betrokken agenten zijn hierop aangesproken. Inmiddels heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de fotograaf en het bewuste basisteam en met de leiding van de politie Rotterdam. De fotograaf in kwestie heeft in een persoonlijk gesprek excuses gekregen en aanvaard. Daarnaast heeft er vanuit de politie een financiële genoegdoening  plaatsgevonden van de journalist.

Richtlijnen

De richtlijnen rond journalisten zijn onderdeel van het politie-onderwijs en worden in politie-eenheden met enige regelmaat onder de aandacht gebracht. Deze aandacht voor de richtlijnen wordt, naar aanleiding van deze casus, verhoogd. Met diverse communicatiemiddelen wordt geïnvesteerd om de richtlijnen bij alle politiemedewerkers hernieuwd onder de aandacht te krijgen.

 

Lees ook:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *