7.8 C
Maassluis
vrijdag, april 19, 2024

Rotterdamse Brandweer zet onderwaterdrones in voor betere waterreddingen

- Advertentie-

Jaarlijks worden brandweerteams geconfronteerd met diverse complexe en gevaarlijke waterincidenten waarbij een snelle actie van cruciaal belang is. De brandweer Rotterdam-Rijnmond heeft onlangs drie onderwaterdrones, bekend als ROV’s, in gebruik genomen om efficiënt en snel te kunnen handelen in noodsituaties.

Een pilotproject met de inzet van een ROV is succesvol afgerond, wat heeft geleid tot de aanschaf van twee extra Revolution ROV’s voor de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De kazernes in Capelle aan de IJssel, Schiedam en Spijkenisse zijn nu permanent uitgerust met deze geavanceerde apparaten.

De duikoperaties van de brandweer zijn riskant en er is voortdurend gezocht naar manieren om de veiligheid van de duikers te verbeteren en de efficiëntie bij het lokaliseren van slachtoffers te vergroten. De introductie van de ROV’s heeft aanzienlijke verbeteringen op dit gebied opgeleverd.

Deze ROV’s zijn uitgerust met zes krachtige propellers, waardoor ze een snelheid van 1,5 m/s kunnen bereiken. Ze beschikken ook over een Multibeam SONAR-systeem met een bereik tot 40 meter, een 4K HD-camera en een grijparm. De drones zijn verbonden met een 300 meter lange kabel en functioneren zonder problemen bij temperaturen tot -10 graden Celsius.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-