Landelijk

Rijden met een elektrische step op de openbare weg? Boete van 360,- en je bent onverzekerd

Veel mensen vragen zich af of een elektrische step is toegestaan op de openbare weg, het antwoord daarop is: nee, het is niet toegestaan. Vrijwel alle e-steps die je in Nederland en het buitenland op straat ziet zijn in Nederland verboden op de openbare weg.

Wel mag je op een elektrische step als die door het RDW is aangemerkt als bijzondere bromfiets, om binnen deze categorie te vallen moet een voertuig aan veel regels voldoen. Een kleine greep uit de eisen: de step moet twee onafhankelijke remsystemen hebben, remmen op beide wielen, een remlicht, richtingaanwijzers aan voor- en achterkant, luchtbanden, een bel en geen voorwielaandrijving. Sommige landen hebben wel nationale wetgeving voor elektrische steps, waardoor de steps legaal gebruikt kunnen worden op de openbare weg.

In Nederland riskeer je een boete van €360,- euro en/of inbeslagname als het voertuig niet onder ‘bijzondere bromfiets‘ valt. En als je bij een ongeluk betrokken bent, ben je daarvoor niet verzekerd. De kosten kunnen bij een ongeval zeer hoog oplopen als je niet bent verzekerd.

Je mag uiteraard wel steppen op een gewone step zonder motor. En er is ook een step met elektromotor die wel is toegestaan. Alleen op de motor komt deze step niet vooruit. Hij biedt enkel ondersteuning als je zelf steeds stept. En daardoor wordt die niet gezien als bijzondere bromfiets, maar als een elektrische fiets met trapondersteuning. En daarvoor zijn de regels minder streng.

 

Lees ook:

More in:Landelijk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *