Foto bij de gewapende overval op de Lidl in Maassluis-West waarbij medewerkers gegijzeld werden. Ook deze zaak kwam aan bod in Opsporing Verzocht.
Landelijk

Recordaantal aanhoudingen door Opsporing Verzocht: ‘In bijna de helft van de zaken zijn aanhoudingen verricht’

In ongeveer de helft van de 372 zaken die vorig jaar in Opsporing Verzocht voorbijkwamen, zijn aanhoudingen verricht. Nooit eerder in de bijna veertigjarige geschiedenis van het programma was dit oplossingspercentage zo hoog.

In 181 zaken vonden aanhoudingen plaats of werd de identiteit vastgesteld. Dat is een opsporingspercentage van 48,7 procent. Van dit aantal werden 136 zaken opgelost met de hulp van kijkers van Opsporing Verzocht. De uitzendingen trekken gemiddeld ruim 1,1 miljoen kijkers. ‘Dat zijn heel veel mensen die willen meedenken over onze zaken’, vertelt Franki Klarenbeek, coördinator Opsporingscommunicatie bij de politie.

Een hoge kijkdichtheid is belangrijk, geeft Klarenbeek aan. ‘Hoe meer kijkers, hoe meer kans er is dat een verdachte wordt herkend en dat belangrijke informatie met ons wordt gedeeld. De bestrijding van High Impact Crime – zoals inbraken en overvallen – en Veel Voorkomende Criminaliteit – onder meer winkeldiefstal en vernieling – hebben echt baat bij veel kijkers. Dat is onder meer terug te zien in het hoge opsporingspercentage. Burgers willen graag helpen en daar zijn we heel blij mee.’

Foto bij de gewapende overval op de Lidl in Maassluis-West waarbij medewerkers gegijzeld werden. Ook deze zaak kwam aan bod in Opsporing Verzocht.

Opsporing Verzocht in 2022
De toekomst van het tv-programma staat onder druk. Het programma is in 2021 al teruggebracht van 45 naar 30 minuten. Franki Klarenbeek: ´De wet van de grote getallen laat zien dat veel aandacht en veel kijkers leidt tot meer aanhoudingen. Minder zendtijd betekent minder kijkers en daarmee minder herkenningen of tips. Verschuiven van het programma van het vertrouwde tijdstip naar een latere heeft ook invloed op het kijkgedrag. Ik ben bang dat de kijkersgroep zal afnemen. En dan ontlopen er simpelweg meer criminelen hun straf. Dat kan wat ons betreft niet de bedoeling zijn.´

Wilt u meehelpen om misdrijven op te lossen en vermiste personen terug te vinden? Bezoek de Gezocht & Vermist-pagina op Politie.nl.

Lees ook:

More in:Landelijk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *