Maassluis

Raad van State heropent onderzoek naar handelen gemeente Maassluis bij sluiting eetcafé De Admiraal in Maassluis

De Raad van State doet nader onderzoek naar het handelen van de gemeente Maassluis bij de sluiting van eetcafé De Admiraal in Maassluis in 2019. De politie deed in september 2019 een inval in het café. Bij de inval werd er drugs aangetroffen bij twee personen.

Na de drugsvondst besloot burgemeester Edo Haan van Maassluis het eetcafé voor drie maanden te sluiten. Het eetcafé was het hier niet mee eens en startte een rechtszaak. Eetcafé De Admiraal verloor twee rechtszaken tegen de gemeente Maassluis, echter heropent de Raad van State nu het onderzoek naar het handelen van de gemeente Maassluis.

De Raad van State verzoekt de gemeente Maassluis de stukken op te sturen, die ervoor hebben gezorgd dat de gemeente Maassluis tot het besluit kwam om het café gesloten te houden. Zo worden de anonieme meldingen opgevraagd, informatie van het Team Criminele Inlichtingen en de uitgevoerde politieobservaties bij eetcafé De Admiraal. Met deze informatie is burgemeester tot het besluit gekomen om het café voor drie maanden te sluiten. De gemeente Maassluis krijgt enkele weken de tijd om deze stukken op te sturen.

Gerechtigheid
De voormalig bedrijfsleider van eetcafé De Admiraal, John Poen, is blij met het nader onderzoek dat is ingesteld door de Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak: ‘Wij hopen eindelijk op gerechtigheid. De vorige twee rechtszaken hebben wij verloren en we zijn nu aanbeland bij het hoogste rechtsorgaan voor bestuursrechtspraak. Dit is het laatste station en we hopen dat nu eindelijk duidelijkheid zal komen bij veel vragen die wij hebben over de gang van zaken. Met het nader onderzoek hopen wij dat het duidelijk wordt dat onze zaak onterecht voor drie maanden is gesloten. In het licht van onder andere de toeslagaffaire kan deze rechtszaak ook gezien worden als een strijd tegen te strenge uitleg of uitvoering van een wet.’ John was de bedrijfsleider van het eetcafé tot april 2021, toen is het eetcafé verkocht aan een nieuwe eigenaar.

Met het nader onderzoek hopen wij dat het duidelijk wordt dat onze zaak onterecht voor drie maanden is gesloten

Twee personen die (wat later bleek) drugs bij zich hadden, liepen dinsdagavond 13 september 2019 eetcafé De Admiraal binnen. Nog geen kwartier later deed de politie een inval in het eetcafé. ‘De politiemensen liepen rechtstreeks op deze twee mannen af, zij werden mee naar buiten genomen en daar gefouilleerd. Bij hen werden drugs aangetroffen’, zo vertelt John Poen, voormalig bedrijfsleider van eetcafé De Admiraal aan 112Maasmedia.

De overige personen in de zaak werden niet gefouilleerd. Wel deed de politie een doorzoeking in een bedrijfswoning van een medewerker van eetcafé De Admiraal. ‘Daar werd niets van verdovende middelen of goederen die te maken hebben met drugs aangetroffen. Uiteraard werden er ook geen drugs aangetroffen in het eetcafé zelf’, zo vertelt John Poen. Ondanks dat er alleen bij twee mannen, die in het eetcafé aanwezig waren, drugs werden aangetroffen besloot burgemeester Haan van Maassluis het eetcafé voor 3 maanden te sluiten.

De sluiting kwam bij John hard binnen. ‘We kochten de zaak en hebben veel tijd en geld gestoken om er een mooie zaak van te maken. Niet veel later kregen we te maken met de inval en vervolgens de sluiting. Toen we weer open mochten kwam de lockdown vanwege het coronavirus. Dat bij elkaar heeft ons hard geraakt’, zo vertelt John Poen aan deze nieuwswebsite. ‘De kostenpost van dit alles bij elkaar zit tussen de 200.000 en 250.000 euro’, zo stelt John.

De kostenpost van dit alles bij elkaar zit tussen de 200.000 en 250.000 euro

Ondanks dat eetcafé De Admiraal twee eerdere rechtszaken verloor, blijven zij doorgaan voor hun gelijk. ‘Ik wil gerechtigheid. Daarom ben ik blij dat nader onderzoek naar onderliggende stukken en daarmee de basis voor de motivatie van de gemeente Maassluis om tot een sluiting te komen, opgestart is. De mannen die in het eetcafé zijn aangehouden kwamen ook over de vloer op andere plekken in Maassluis. Nu zij met het bezit van drugs worden aangehouden in het eetcafé, wordt het eetcafé gelijk voor maanden gesloten. Dit terwijl het eetcafé geen rol speelde in drugs.’ Zo vertelt de voormalig bedrijfsleider. ‘Dit had iedere ondernemer kunnen overkomen. Daarnaast heeft Maassluis heeft een drugsprobleem, met de sluiting van het eetcafé wordt het drugsprobleem niet bestreden.’

Maassluis heeft een drugsprobleem, met de sluiting van het eetcafé wordt het drugsprobleem niet bestreden

Gemeente Maassluis
112Maasmedia vroeg de gemeente Maassluis om een reactie over het onderzoek door de Raad van State. ‘Uiteraard zullen wij het verzoek van de Raad van State beantwoorden’, zo vertelt de woordvoerder van gemeente Maassluis aan 112Maasmedia.

‘De gemeente doet geen uitspraken over lopende juridische procedures, ons standpunt is in deze procedure uitgebreid verwoord en toegelicht’, aldus de gemeente Maassluis. 112Maasmedia vroeg de gemeente of zij het eetcafé rechtmatig hebben gesloten. Hier wilde de gemeente geen antwoord op geven.

 

 

Lees ook:

More in:Maassluis

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *