17.1 C
Maassluis
dinsdag, mei 21, 2024

Raad van State: burgemeester Haan sloot café De Admiraal in Maassluis terecht na drugsvondst

- Advertentie-

Burgemeester Haan heeft eind 2019 eetcafé De Admiraal aan de Markt in Maassluis terecht gesloten na vondst van een handelshoeveelheid drugs, dat oordeelt de Raad van State. De Raad van State oordeelt wel dat de burgemeester vooraf meer onderzoek naar de anonieme meldingen had moeten doen. Er is volgens de rechters sprake van onzorgvuldige voorbereiding en de kosten van de procedure zijn daarom voor de burgemeester.

Inval
Op vrijdag 13 september 2019 deed de politie een inval in café De Admiraal aan de Markt in Maassluis.  De inval werd gedaan naar aanleiding van anonieme meldingen over drugshandel. Ook heeft de politie het pand geobserveerd, wat bijdrage had aan de bewijslast om het pand binnen te vallen.

Een politieagent trof bij de inval in een afgeschermde rokersruimte in het café drie personen aan. Nadat de politieagent riep: “Politie, politie, laat je handen zien”, draaide een man die in een deuropening stond voor een binnentuin zijn rug naar hem toe en maakte een gooiende beweging naar een plek waar de politie later een zakje met vijftien ponypacks vond.

Bij fouillering van de man werden één ponypack en een aanzienlijk geldbedrag in kleine coupures en bij een andere bezoeker werden één ponypack en een behoorlijk geldbedrag in kleine coupures aangetroffen. Uit ‘processen-verbaal onderzoek verdovende middelen’ blijkt dat het ging om vijftien ponypacks met 6,6 gram cocaïne crack en één ponypack met 1 gram ‘cocaïne crack’.

Burgemeester Haan besloot het pand voor drie maanden te sluiten. De uitbater was het hier niet mee eens en ging, tevergeefs, ertegen in bezwaar. Vervolgens ging hij, opnieuw tevergeefs, ertegen in bezwaar bij de rechtbank. Zijn laatste poging was de Raad van Statie, die heeft geoordeeld dat de burgemeester het pand terecht heeft gesloten.

Onzorgvuldig handelen
De Raad van State oordeelt wel dat de burgemeester vooraf meer onderzoek naar de anonieme meldingen had moeten doen. Er is volgens de rechters sprake van onzorgvuldige voorbereiding en de kosten van de procedure zijn daarom voor de burgemeester.

Gesloten
Café De Admiraal is inmiddels weg in Maassluis, het pand is verkocht. Inmiddels zit er een nieuwe horecazaak in.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-