Maasdijk

Politie in gesprek met inwoners Maasdijk over onrust tijdens jaarwisseling in Maasdijk

De politie en VitisWelzijn zijn afgelopen week in gesprek geweest van de bewoners van de Tuindersweg en Spektakelplein in Maasdijk over de onrust tijdens de jaarwisseling.

Het gesprek ging over hoe deze bewoners de onrust hebben beleefd. De politie en VitisWelzijn hielden het gesprek om het vertrouwen te herstellen en er een beheersbare situatie rondom het veld blijft tijdens de komende jaarwisseling.

▲Foto bij de politie-inzet op Oudjaarsavond in Maasdijk  

Oudjaarsavond
Op Oudjaarsavond werden hulpdiensten gehinderd in hun werkzaamheden door jeugd die illegaal vuurwerk afstaken. Er werd meerdere malen vuurwerk afgestoken dichtbij de hulpverleners die op dat moment bezig waren met een brandje op de Tuindersweg in Maasdijk. Er werden onder andere nitraten, cobra’s en een molotovcocktail gegooid richting de hulpverleners. Brandweer Maasdijk heeft hiervan aangifte gedaan bij de politie.

Meerdere voertuigen van de Mobiele Eenheid (ME) kwamen Oudjaarsavond ook ter plaatse in Maasdijk, de groepen begonnen direct te rennen bij het zien van de ME.

▲Foto bij een brandstichting in Maasdijk op Oudjaarsavond

Burgemeester
Burgmeester van het Westland, Bouke Arends, zou geen weet hebben gehad van de vernielingen. Onder de dorpsbewoners, waaronder buurtpreventen, is veel verontwaardiging  over de keuzes die zijn gemaakt door het bevoegd gezag.

Een buurtprevent laat aan de WOS weten, dat het niet ingrijpen grote gevolgen heeft gehad voor de jaarwisseling in Maasdijk. Door de softe werkwijze van de politie hebben jongeren een vrijbrief gekregen om te gaan rellen, brandjes te stichten en vernielingen te plegen.

▲Foto van de Parate Peloton (onderdeel van de ME) op Oudejaarsavond in Maasdijk

Volgens Arends lag die avond het gezag niet bij hem, maar bij de politie Westland. Normaliter zou de burgemeester bevel moeten geven voor de inzet van ME.  “Maar op de oudejaarsavond is dat gewoon niet te doen, omdat de intensiteit van de handelingen zodanig is, dat je daar geen tijd voor hebt”, aldus Arends tegenover de WOS. Hiermee zegt de burgemeester geen weet te hebben gehad van de onrust in Maasdijk.

In het begin van de avond was de gemeente Westland bang voor verdere escalatie in het dorp en vroeg daarom aan de lokale media berichtgeving over onrustig Oudjaarsavond in Maasdijk te verwijderen.

▲Foto van de Parate Peleton (onderdeel van de ME) bij een brandje op Oudjaarsavond in Maasdijk

“We zijn er in de nieuwjaarsnacht geweest; zonder in het uniform te zijn, om in de gaten te houden wat er gebeurt en om het te blijven controleren. En op het moment dat het kon, zijn we met meerdere eenheden ter plaatse gegaan en hebben we alles beëindigd.”, vertelde de teamchef van politie Westland aan de WOS.

 

Lees ook:

More in:Maasdijk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *