6.2 C
Maassluis
zaterdag, oktober 5, 2024

Politie en OM blunderen jarenlang in Maaslandse stalkingszaak: ‘Pijnlijke fouten gemaakt’

- Advertentie-

Politie en Openbaar Ministerie hebben geblunderd in een onderzoek naar een vrouw die werd gestalkt door haar ex-man in Maasland, dat blijkt uit stukken in handen van 112Maasmedia. Jarenlang werden er door de politie grote fouten gemaakt, vervolgens raakte het Openbaar Ministerie de bewijsstukken kwijt. Politie en Openbaar Ministerie erkennen de fouten, woordvoerders van de politie en OM noemen de blunders ‘pijnlijk en spijtig’.

Door de grote fouten van de politie duurde de zaak jarenlang, ondertussen liepen de kosten, zowel financieel als geestelijk, voor het slachtoffer op. De kosten liepen op in de duizenden euro’s. Na een klachtenprocedure heeft de politie excuses aangeboden, maar de schade niet uitgekeerd. ”Daarvoor zal de vrouw een aparte procedure moeten starten. Dat wij na een klachtenprocedure toegeven fout te hebben gezeten, betekent niet direct dat wij ook de mogelijke opgelopen financiële schade uitkeren”, vertelt een woordvoerder van de politie aan 112Maasmedia.

Dat wij na een klachtenprocedure toegeven fout te hebben gezeten, betekent niet direct dat wij ook de mogelijke opgelopen financiële schade uitkeren

Stalking
Het begon allemaal in juni 2017, toen een vrouw uit Maasland het politiebureau van basisteam Westland binnen kwam gelopen en vertelde dat zij werd lastiggevallen/ gestalkt door haar ex-partner. Daar is toen der tijd een mutatie van gemaakt. In een mutatie wordt alle informatie over een incident gezet en is enkel voor andere politiemensen, zodat zij kunnen lezen wat er is gebeurd.

Op 6 september 2017 meldde de gestalkte vrouw zich weer bij de politie, met de mededeling dat zij werd lastiggevallen door haar ex-partner en dat hij haar stalkt. Daar is toen een aanvullende mutatie van gemaakt. Mevrouw wilde ook aangifte doen, maar kreeg te horen dat zij geen aangifte kon doen. Echter heeft in Nederland iedereen het recht om aangifte te doen van een strafbaar feit, de politie maakte een grote fout door de vrouw geen mogelijkheid te geven om aangifte te doen.

Niet nakomen van afspraken
Ondanks dat de vrouw geen aangifte kon doen, is er door een wijkagent wel een stop-gesprek gevoerd met de stalkende ex-man. Echter stopte het overlastgevende gedrag van de ex-partner niet. Na lang ’touwtrekken’ kon de gestalkte vrouw op 29 april 2018 aangifte doen. Het slachtoffer werd vervolgens niet op de hoogte gehouden en hoorde niets meer van de politie. Op 13 november 2018 heeft de vrouw een klacht ingediend bij de politie. Op 18 december 2018 is er een klachtgesprek geweest met de behandeld rechercheur, de klachtbehandelaar en het slachtoffer. De rechercheur heeft excuses aangeboden en toezeggingen gedaan, maar die is de rechercheur vervolgens nooit nagekomen.

Bewijsstukken kwijtraken
Het slachtoffer werd vrijwel niet op de hoogte gehouden en alles verliep erg moeizaam en traag. ”Dat er (zeer) onprofessioneel en onzorgvuldig met deze zaak is omgegaan, is een feit. De behandeld rechercheur is behoorlijk in gebreke gebleven”, zo is te lezen in een oordeel van de klachtencommissie van de politie. Vervolgens gingen de fouten verder en waren de bewijsstukken van de zaak kwijtgeraakt door de politie. Voordat de stukken terug waren gevonden en bij het Openbaar Ministerie lagen, is er weer bijna een jaar overheen gegaan. Vervolgens was het Openbaar Ministerie de stukken ook kwijt. ”Wij hebben geprobeerd te achterhalen hoe de stukken kwijt geraakt konden worden, maar daar is helaas geen eenduidig antwoord op gekomen. Het is een spijtig verhaal.” Aldus de woordvoerder van het Openbaar Ministerie aan 112Maasmedia.

Het is een spijtig verhaal

De klachtencommissie van de politie stelt dat herhaald slachtofferschap (secundaire victimisatie) richting het slachtoffer is geconcludeerd en
daar is door een teamchef excuses voor aangeboden. Wat de gevolgen zijn geweest voor de rechercheur na de gemaakte fouten, kan de woordvoerder van de politie niet zeggen. De rechercheur is inmiddels niet meer werkzaam binnen de politie.

Veroordeling
Eind 2022 is de stalker na jaren alsnog veroordeeld tot een taakstraf. Dat de zaak jaren heeft geduurd, komt door de velen gemaakte fouten en het kwijtraken van de bewijsstukken.

Leermoment
”Stalkingszaken zijn altijd hele lastige zaken. In deze zaak hebben wij als politie fout gezeten, dat is pijnlijk. Wel hebben we van deze fouten geleerd en zo kunnen we deze zaak gebruiken als leermoment, zodat deze fouten niet nog een keer gemaakt worden”, vertelt de politie aan 112Maasmedia.

Met de schade achtergebleven
Het slachtoffer van de stalking is achtergebleven met forse financiële schade. De schade kan in het strafrecht niet verhaald worden op de stalker, daar zal een aparte civiele rechtszaak gestart voor moeten worden. Echter zitten er ook weer kosten aan het starten van een civiele rechtszaak.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-