13.3 C
Maassluis
donderdag, mei 30, 2024

Plaats delicten, lijkvindingen en zelfdodingen; hoe en door wie wordt dat schoon gemaakt?

- Advertentie-

Let op! Dit artikel bevat beelden en beschrijvingen van traumareiniging die door sommigen als schokkend kunnen worden ervaren. De beelden zijn gemaakt en geplaatst met toestemming!

Plaats delicten (PD), lijkvindingen en zelfdodingen; wie maakt dat eigenlijk schoon? Één van de bedrijven die dit schoonmaakt is het bedrijf Frisse Kater. Kamers vol bloed, bedden vol lijkvocht en maden; dit bedrijf ruimt alles op.

Met regelmaat worden overleden personen pas na weken of zelfs maanden dood aangetroffen in een woning. Het lichaam is gaan ontbinden, het lijkvocht is door de kamer gaan lopen en de lijklucht is enorm. Nadat de hulpdiensten ter plaatse zijn geweest en het lichaam weg is gehaald, komen gespecialiseerde schoonmakers ter plaatse om alles goed schoon te maken.

,,Na een (zelf)moord kan de ruimte compleet onder het bloed en andere lichaamssappen bedekt zitten en er kan mogelijk schade aangebracht zijn aan de ruimte. ” Aldus Frisse Kater. Zelfs een ’simpel’ overlijden, zonder geweld of ontbinding, kan een zeer onaangename ervaring zijn om mee te maken. De geuren en beelden waar je mee geconfronteerd wordt zijn moeilijk om kwijt te raken en niet de soort zaken die je als herinnering aan iemand wilt overhouden.

Kamers vol bloed, bedden vol lijkvocht en maden; dit bedrijf ruimt alles op

Tekst gaat verder onder de foto:

Het menselijk lichaam begint 15 minuten nadat het hart stopt met kloppen te ontbinden. De bacteriën die zich van nature in het lichaam bevinden beginnen deze dan van binnenuit op te eten. Deze bacteriën produceren gassen die ervoor zorgen dat het lichaam zichzelf opblaast als een ballon. Uiteindelijk zorgt dit proces ervoor dat het lichaam scheurt waardoor lichaamssappen weglopen uit het lichaam.

Hiernaast zijn er ook insecten aanwezig tijdens het bovenstaande proces. Ze leggen eieren in bijv. open wonden, de ogen, neus en mond. Deze eieren ontwikkelen zich tot larven, welke weer ontvouwen tot maden. De maden eten het lichaam op en ontwikkelen zich ook weer tot vliegen waarna het proces zich weer herhaalt. ”De eerste vliegen kunnen (in sommige omstandigheden) al binnen 15 minuten na het overlijden verschijnen”, aldus Frisse Kater.

Na bijvoorbeeld een steekpartij, waarbij een ruimte onder het bloed zit, komt het bedrijf ter plaatse om alles schoon te maken. ”Het klinkt misschien overdreven, maar zelfs één bloedspetter of ziekteverwekkende aërogeen kan serieuze gezondheidsgevaren opleveren, waarbij men blootgesteld kan worden aan het risico op besmetting met HIV, tuberculose, hepatitis C, herpes, E. coli en meer.”

Zelfs één bloedspetter of ziekteverwekkende aërogeen kan serieuze gezondheidsgevaren opleveren.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Het overlijden van een dierbare is een van de zwaarste ervaringen waar iemand mee zal kampen gedurende zijn leven. Sommige personen zien de schoonmaak na overlijden als een afsluitingsproces of manier om het verdriet te verwerken. Echter moet hier niet zo gemakkelijk over gedacht worden.

Benieuwd hoe gespecialiseerde schoonmakers te werk gaan bij lijkvindingen? Kijk hier naar de video’s:

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-