17.2 C
Maassluis
dinsdag, juli 16, 2024

Petitie gestart tegen komst van tweede vluchtelingenboot in Maassluis

- Advertentie-

De politieke partijen Leefbaar Maessluys en Forum voor Maassluis zijn een petitie gestart tegen de komst van een tweede vluchtelingenboot aan de Burgemeester de Jonghkade in Maassluis. Het college van burgemeester en wethouders wil dat de boot er voor het einde van dit jaar ligt, maar de twee partijen zien dat absoluut niet zitten. De online petitie is in twee dagen meer dan 300 keer ondertekend.

“We willen met de petitie laten zien dat Maassluizers hier tegen zijn”, zegt Gary Bouwer van Leefbaar Maessluys. Volgens wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) is het juist belangrijk dat er voldoende opvangplekken voor vluchtelingen zijn en is het daarom ook belangrijk dat er een extra boot komt. “Er is een opvangcrisis in Nederland en onvoldoende opvangplekken voor vluchtelingen. Dat leidt tot schrijnende situaties. Het college wil daarom zijn verantwoordelijkheid daarin blijven nemen. Wij hebben positieve ervaringen met de opvang aan boord van de Lady Anne en stellen daarom voor om een tweede boot in te zetten om vanuit Maassluis een bijdrage te leveren.”

Kritiek en verbazing

Op sociale media klinkt bakken met kritiek op de komst van een tweede vluchtelingenboot. Daarnaast reageren buurtbewoners van de Burgemeester de Jonghkade met verbazing. De gemeente organiseert een informatiebijeenkomst voor omwonenden en bedrijven op donderdag 4 juli. “Ik als buurtbewoner heb hier nooit wat over gehoord. En alles is al rond en dan wordt je uitgenodigd voor een bijeenkomst”, reageert een buurtbewoner op sociale media. De nieuwe boot zal naast het terras van Grand Café ’t Hoofd komen en tegenover de ingang van het Squashcentrum.

“De keuze voor de locatie aan de Burgemeester De Jonghkade is tot stand gekomen na overleg met het COA en na een zorgvuldige afweging van alternatieven”, zegt wethouder Kuiper. “De keuze voor uitbreiding van de huidige opvangcapaciteit opnieuw op het water lijkt het minst ingrijpend en houdt zoveel mogelijk rekening met de leefbaarheid, het woongenot van aanwonenden en bedrijven.”

Positief

Naast kritiek zijn er ook positieve reacties te lezen op sociale media. “Mooi dat deze mensen worden opgevangen”, reageert iemand. “Ik ben er geen fan van, maar waar moeten deze mensen anders opgevangen worden?”, reageert een ander.

Het college heeft het plan voorgedragen aan de gemeenteraad. De inhoudelijke behandeling van het voorstel in de raadscommissie vindt aanstaande donderdag plaats. De gemeenteraad zal daarna over het plan stemmen.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-