Er is veel ongeloof en kritiek op de uitspraak in de zaak van het dodelijke ongeval op de Industrieweg in Maassluis in 2018. De 21-jarige Maassluizer reed in 2018 met een veel te hoge snelheid een 68-jarige fietser dood.
Lees ook: 200 uur taakstraf en 1,5 rijontzegging voor 21-jarige Maassluizer na dodelijk ongeval Industrieweg
De 21-jarige Maassluizer werd veroordeeld tot 200 uur taakstraf en een 1,5 jaar rijontzegging. Op de uitspraak kwam op sociale media veel kritiek en ongeloof. Mensen vinden de straf veel te laag. Hoe kwam deze straf eigenlijk tot stand en waarom werd er niet gekozen voor een celstraf? 112Maasmedia vroeg het na bij de rechtbank!
Persoonlijke leefomstandigheden
Uit de stukken van de rechtbank blijkt dat er gekozen is voor een taakstraf vanwege de persoonlijke leefomstandigheden van de verdachte. Daarnaast was het een ongeluk en was het niet zijn bedoeling om de fietser dood te rijden. Daarnaast heeft de verdachte op de zitting aangegeven spijt te hebben, hij heeft ook spijt uitgesproken naar de nabestaanden.
De verdachte lijdt aan een gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens in de vorm van een norm overschrijden-gedrag-stoornis, met beperkte prosociale emoties. Hier was ook sprake van toen de aanrijding gebeurde.
Maar waarom een taakstraf en geen celstraf?
Voor het opleggen van een taakstraf in plaats van een celstraf zijn meerdere redenen.
Ten eerste is de verdachte nog jong, toen het ongeval gebeurde was de verdachte 18 jaar. Daarnaast wegen de persoonlijke leefomstandigheden van de verdacht mee. ‘Het is nooit zijn doel geweest om de fietser dood te rijden, het was een ongeval’, aldus de rechtbank.
Daarnaast is het redelijke termijn overschreden. In deze zaak zou normaliter binnen twee jaar een uitspraak moeten worden gedaan. Echter is de uitspraak pas na drie jaar gedaan en is dus het redelijke termijn met een jaar overschreden.
Straf
Hierop besloot de rechter de Maassluizer te veroordelen tot 200 uur taakstraf en een rijontzegging van 1,5 jaar.