13.3 C
Maassluis
donderdag, mei 30, 2024

Overvallers wilden stashlocatie van drugsdealers in Maassluis overvallen, maar pleegden overval bij bejaarden

- Advertentie-

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vier jaar cel geëist tegen de twee overvallers die samen op dinsdag 26 april een ouder echtpaar hebben overvallen in een woning aan de Merellaan in Maassluis. De twee verdachten zijn de 21-jarige Giovanni B. uit Assendelft en de 20-jarige Jaydison C. uit Alkmaar.

Overval
Die dinsdag rond 18.45 uur ging de deurbel bij de woning van het ouder echtpaar aan de Merellaan in Maassluis. Twee mannen, waarvan één in een PostNL jas, staan voor de deur. Een bewoner op leeftijd deed nietsvermoedend open. Één van de overvallers duwde de man op leeftijd direct naar de grond. De bewoner werd mishandeld, ook kreeg hij een knie in zijn buik. Vervolgens lag de bewoner op leeftijd op de grond.

Één van de overvallers ging op de bewoner zitten, en haalde vervolgens een portemonnee uit de broekzak van de bewoner. Ondertussen krijgt het slachtoffer dreigend de woorden toegevoegd: ‘Naar de grond. Geld, geld. Naar beneden kijken.’ Daarbij dreigt één van de overvallers met een mes. Niet alleen de man op leeftijd, maar ook de oude vrouw in de woning werd mishandeld. Echter ontkennen de verdachten grof geweld te hebben gebruikt, ‘misschien één beuk of klap’, aldus de verdachten.

Tekst gaat verder onder de foto

Stashlocatie
De jongste verdachte was pas 11 dagen op vrij voeten, nadat hij vastzat voor een ander incident. De jongste verdachte had ‘van iemand met wie hij binnen heeft gezeten’, gehoord dat er in de woning dure spullen waren te halen. Het zou gaan om een stashloctie ‘van jongens van de straat’, vertelt de jongste verdachte in de rechtbank. De verdachte noemt deze ‘jongens van de straat’ ook wel drugsdealers.

Toen bij de overval een bejaarde man opendeed, bleken de verdachten bij het verkeerde adres te zijn. Jaydison C. vertelt in de rechtbank: ‘Ik dacht nog even dat het misschien een familielid van die jongens zou kunnen gaan.’ Hierop pleegden de verdachten de overval. Nadat beide bejaarde bewoners op de grond lagen, kreeg de verdachte uit Alkmaar sterke twijfels. ‘Maar aangezien we er toch waren, wilden we niet zonder iets vertrekken’, vertelt de verdachte.

Maar aangezien we er toch waren, wilden we niet zonder iets vertrekken

Bij de overval had een overvaller een mes. De verdachten verklaren ongewapend de overval te hebben gedaan. Zo zegt een verdachte dat een keukenmes van de keukentafel was gevallen en dat hij het mes alleen maar heeft opgeraapt. De Officier van Justitie vindt het ongeloofwaardig dat twee overvallers ongewapend naar een stashlocatie van drugdealers zouden zijn gegaan.

De overvallers doorzochten bij de overval de woning en ging er met de buit vandoor. De uiteindelijke buit bestaat uit twee (gouden) kettingen, een (gouden) schakelarmband, oorbellen, horloges, een theepot, een (huis)telefoon, een mobiele telefoon (merk Samsung) en drie brillen plus de portemonnee met pasjes en 50 euro. Door goed werk van de politie werden de overvallers uiteindelijk aangehouden.

De verdachten zeggen spijt te hebben. De Officier van Justitie noemt het ‘intens wreed’ dat de verdachten zelfs zouden hebben geprobeerd de trouwringen van de slachtoffers hun vingers te trekken. De Officier van Justitie eist daarom 4 jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar tegen beiden verdachten. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-