17.3 C
Maassluis
maandag, mei 27, 2024

Overheid legt mogelijk groot deel 112-nieuws aan banden: nauwelijks nieuws meer over aanrijdingen, schietpartijen enz.

- Advertentie-

Binnenkort zullen mogelijk meldingen als demonstraties, aanrijdingen, schietpartijen, steekpartijen en vele andere incidenten nauwelijks meer in het nieuws komen. Volgens minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) moeten de meldkamers stoppen met het automatisch alarmeren van journalisten. Dat zogeheten persalarm wordt verstuurd bij grote incidenten die mogelijk interessant zijn voor nieuwsmedia.

Volgens Yesilgöz is er geen wettelijke basis voor dat systeem. Er bestaat de kans dat zo’n persalarm informatie bevat die herleidbaar is tot een individu, en dat is in strijd met de privacywetgeving.

Als het zogenoemde persalarm wordt stopgezet wordt het voor lokale journalisten een stuk moeilijker om verslag te doen van grote incidenten. Een persalarm wordt automatisch door de meldkamer verstuurd naar journalisten bij meldingen als steekpartij, schietpartij, aanrijding met letsel, demonstraties enz.

Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)
Volgens Yesilgöz zal een grote groep van (lokale) journalisten en fotografen door het besluit geraakt worden als ze verslag willen doen van bijvoorbeeld een brand of een verkeersongeval. “Zij zullen op een andere manier dan gebruikelijk aan hun informatie moeten komen.” De minister hoopt samen met vakbond NVJ en de hulpdiensten een andere manier te kunnen vinden om de media op de hoogte te stellen van incidenten.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het besluit “betreurenswaardig en belemmerend voor de beroepsgroep”. Het einde van het persalarm maakt het werk voor journalisten veel lastiger en in sommige gevallen bijna onmogelijk, zegt Paul Teixeira van de NVJ tegen de NOS. De NVJ gaat met de minister en hulpdiensten in gesprek om te zoeken naar een oplossing.

112Maasmedia
Ook de volgers van 112Maasmedia zullen hier veel van gaan merken. Er zal lang niet meer zoveel nieuws komen als nu. Incidenten als overvallen, aanrijdingen en andere incidenten zullen nauwelijks meer te lezen zijn, terwijl deze meldingen er zeker zijn. Vanaf wanneer het persalarm precies wordt uitgeschakeld, is nog onbekend.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-