Maasland

Oplichter trapt in de val en wordt aangehouden aan de Ingeland in Maasland

Een oplichter heeft door middel van Whatsappfraude een vrouw opgelicht in Maasland. De oplichter deed zich voor als de zoon van de vrouw, de vrouw trapte in de oplichting en maakte 1000,- euro over.

De vrouw kwam er later achter dat zij was opgelicht. De vrouw belde de politie, maar die kon op dat moment nog weinig doen en gaven alleen het advies om aangifte te doen. De vrouw maakte zelf een ‘val’ en zei tegen de oplichter dat de rest van het geld in de schuur lag, dat zij weg ging van huis en dat de schuurdeur open was.

Zo’n uur later kwam er een verdachte aanrijden in een busje. Verdachte stapte uit en liep richting de schuur waar hij dacht dat er 2000,- euro op hem lag te wachten. Echter werd hij staande gehouden door buurtbewoners. De man verklaarde dat hij van een taxi was en dat hij een klant kwam ophalen. De verdachte gaf het huisnummer van zijn ‘klant’ op, hier werd aangebeld maar de bewoners van dit adres stonden raar te kijken, zij hadden namelijk helemaal geen taxi besteld. Daarnaast was dit adres aan de andere kant van de straat en liep de verdachte richting de schuur waar hij dacht dat het geld lag.

De verdachte probeerde weg te komen, buurtbewoners belden 112. De politie was na enkele minuten met meerdere eenheden ter plaatse. Agenten hebben het verhaal aangehoord en hadden genoeg redenen om de verdachte aan te houden. Aan het busje van de verdachte klopten ook meerdere dingen niet, de politie besloot het busje in beslag te nemen.

Horizontale fraude
Fraude via Whatsapp valt onder horizontale fraude. Uit cijfers van de politie blijkt dat er in 2020 125.537 meldingen en/of aangiftes binnenkwamen van horizontale fraude.

Zo voorkomt u dat u slachtoffer wordt van WhatsApp-fraude:

  • Scherm uw gegevens op sociale media zo veel mogelijk af.
  • Wees kritisch op het invullen van online formulieren en het delen van persoonlijke gegevens.
  • Onthoud altijd: appt een bekende u met het verzoek om geld over te maken? Betaal nooit voordat u diegene hebt gebeld of fysiek hebt gesproken.

Lees ook:

More in:Maasland

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *