9.7 C
Maassluis
zondag, maart 3, 2024

Openbaar Ministerie eist tot 15 jaar cel tegen verdachten van moordzaak in Den Hoorn

- Advertentie-

Op grove wijze werd op 22 januari 2018 een 59-jarige man uit Den Hoorn om het leven gebracht. Hij werd gevonden met flink letsel, twee messen in zijn rug en aan elkaar gebonden handen en voeten. Drie verdachten staan deze dagen voor de rechter. Maar waarom het slachtoffer dood moest, en waarom op deze wijze, blijft pijnlijk onduidelijk.

De twee mannelijke verdachten (een man van 42 uit Didam en een man van 21 uit Beverwijk) besluiten dat weekend in januari 2018 door te brengen in Den Haag. Ze gaan naar een feestje, slapen overal en nergens en hebben drugs mee. Om te verkopen, maar zeker ook om zelf flink in te nemen.

In de nacht van zondag op maandag belanden ze in huis bij het slachtoffer aan het Kloosterpad in Den Hoorn. Ze worden pas aan het begin van de middag op die maandag 22 januari wakker en bellen een vriendin, een 46-jarige vrouw uit Delft, om hen met de auto op te pikken.

Moraalridders
In de auto vertelt de vrouw dat de man bij wie ze hadden overnacht een vriendin van haar aan de drugs had gebracht. Ze doet een boekje over hem open, verhalen waarvan later in het politie-onderzoek overigens weinig overeind blijft. Maar om onverklaarbare reden voelen de drie zich nu geroepen om deze man tot de orde te roepen. Als moraalridders trekken ze terug naar de woning om het slachtoffer te drogeren met GHB, een koekje van eigen deeg.

Maar de GHB blijkt niet de gewenste uitwerking te hebben op het slachtoffer. De 42-jarige verdachte schopt het slachtoffer dan maar onderuit en bewusteloos. Het drietal doorzoekt de woning en ze nemen onder andere de televisie mee. Wanneer het slachtoffer dreigt bij te komen, geeft de 42-jarige verdachte instructie aan de 21-jarige verdachte om hem nog een paar schoppen te geven en daarna worden zijn polsen en enkels vast getapet.

Escalatie
Iets later op de middag komt het drietal weer terug en doorzoekt het huis nog eens, terwijl het slachtoffer nog steeds op de grond ligt. Illustrerend is dat op het T-shirt van het slachtoffer een schoenafdruk in de zij staat. Daar is dus een voet neergezet, misschien om hem in bedwang te houden of misschien zijn ze simpelweg over hem heen gelopen.

Wanneer ze na deze tweede rooftocht weer in de auto zitten, komt de 42-jarige man tot een fatale conclusie. Het slachtoffer moet dood. Anders zal hij gaan praten. De vrouw keert daarop de auto, zet de twee mannen af en blijft met draaiende motor bij de woning wachten tot ze binnen hun werk hebben afgemaakt.

Afgemaakt
De 42-jarige man heeft bij de politie niet willen vertellen hoe het slachtoffer is overleden. Maar getuigen hebben hem er kort daarna op een feestje over horen opscheppen. Het slachtoffer was ‘niet dood te krijgen’ en hij had ‘de messen erin moeten trappen’.

Dat inderdaad stevig geweld is gebruikt blijkt bij de sectie op het lichaam van het slachtoffer. Het mes dat uit de rug steekt is volledig krom gebogen. En in het lichaam wordt het afgebroken lemmet van een tweede mes aangetroffen. ‘Het slachtoffer is op grove wijze afgemaakt,’ concludeerde de officier van justitie op zitting.

Gezamenlijk doel
Wat het Openbaar Ministerie betreft is de 42-jarige man de grote aanjager in het geheel en heeft hij het slachtoffer daadwerkelijk om het leven gebracht. Toch zijn ook de 21-jarige man en de vrouw medepleger van de moord. Wat het OM betreft hadden ze een gezamenlijk doel, namelijk uitkomen onder hetgeen wat ze het slachtoffer eerder al hadden aangedaan. En daar hebben ze ook allen aan bijgedragen.

De vrouw heeft direct de mannen naar de woning gebracht toen werd voorgesteld dat het slachtoffer dood moest. Ze heeft de sleutels gegeven zodat de mannen terug naar binnen konden en buiten op ze gewacht. De 20-jarige verdachte is mee gegaan de woning in en heeft daar ook niets gedaan om de moord nog te voorkomen.

Strafeis
‘Het is een bizarre opvolging van gebeurtenissen,’ zei de officier van justitie op zitting. ‘En het allerergste is dat onduidelijk blijft waarom de verdachten dit hebben gedaan. Van het verhaal over de verslaafde vriendin blijft zo goed als niets over. En om de buit van de diefstal kan het ook niet zijn gegaan. Uiteindelijk is alleen de televisie nog enigszins van waarde. De dood van het slachtoffer is volstrekt onzinnig en zinloos geweest.’

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd om de 42-jarige man te veroordelen tot vijftien jaar cel en TBS met dwangverpleging. De 21-jarige man zou een straf van veertien jaar moeten krijgen. Tegen de 46-jarige vrouw werd eveneens vijftien jaar cel geëist.

De rechtbank doet op over twee weken uitspraak.

Bron: OM

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-