17.6 C
Maassluis
maandag, mei 27, 2024

Onrust bij intocht in De Lier, politie grijpt in nadat demonstranten worden bekogeld met vuurwerk

- Advertentie-

Demonstraten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zijn zaterdagmiddag bij hun demonstratie in De Lier bekogeld met zwaar vuurwerk en eieren. De politie moest ingrijpen en heeft verspreid over de dag 9 aanhoudingen verricht.

In de ochtend werden al vier personen aangehouden in De Lier, die ervan verdacht worden meerdere politiecamera’s in de Hoofdstraat te hebben vernield. Ook werden drie personen aangehouden die na doorzoeking van een voertuig verschillende slagwapens bij zich bleken te hebben. Een persoon werd aangehouden voor het afsteken van illegaal vuurwerk, een ander voor openlijke geweldpleging.

De demonstranten van KOZP werden door grote groepen voorstanders van Zwarte Piet bekogeld met eieren en zwaar vuurwerk. Voor zover bekend raakte er niemand gewond. De Mobiele Eenheid (ME) van de politie moest een linie vormen om confrontatie tussen de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet te voorkomen.

De burgemeester van Westland, Bouke Arends, kondigde vanmiddag een noodbevel af. “Het noodbevel betreft de intocht van Sinterklaas in De Lier. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet voert in De Lier actie tegen zwarte pieten tijdens de intocht. Daarnaast zijn er voorstanders aanwezig. Op een parkeerplaats stonden voertuigen met hooibalen, giertanks en containers. Dit zou mogelijk ingezet kunnen worden bij een tegenactie”, schrijft de gemeente.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-