16.6 C
Maassluis
maandag, mei 20, 2024

Onbegrip over vrijlating verdachte (16) van bizarre steekpartij in Vlaardingen: OM niet eens met beslissing van rechtbank

- Advertentie-

Het besluit van de rechtbank om de 16-jarige verdachte van een bizarre steekpartij in Vlaardingen vrij te laten, zorgt voor veel onbegrip in de samenleving. Op diverse nieuwsberichten reageren mensen boos en vol onbegrip.

De 16-jarige jongen wordt verdacht van poging tot doodslag. De jongen wordt verdacht van het neersteken van een fietser op 16 april dit jaar aan de Kortedijk in Vlaardingen. Het slachtoffer fietste daar over straat en werd uit het niets gestoken met een mes. De verdachte fietste direct weg en liet het mes achter in haar rug. Politie en ambulancezorg kwamen met spoed ter plaatse, het slachtoffer is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis en heeft het gelukkig overleefd. Beelden van de verdachte in Opsporing Verzocht leidde uiteindelijk naar de aanhouding van de 16-jarige jongen uit Vlaardingen.

De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam besloot donderdag de 16-jarige jongen vrij te laten. De jongen mag zijn strafproces onder strenge voorwaarden in vrijheid afwachten. De vrijlating van een verdachte van poging tot doodslag op een onschuldig slachtoffer, zorgt voor veel onbegrip en boosheid in de samenleving.

Foto: Opsporing Verzocht

 

 

Toelichting
112Maasmedia vroeg de rechtbank in Rotterdam om toelichting op dit besluit. De woordvoerder van de rechtbank laat aan 112Maasmedia weten geen toelichting te kunnen geven op dit besluit. ”Het gaat hier om een raadkamerbeslissing over een minderjarige verdachte. Ik kan daarom geen verdere toelichting geven op deze zaak. Deze zittingen zijn namelijk besloten vanwege de leeftijd van de verdachte”, aldus de woordvoerder van de rechtbank in Rotterdam.

Een verdachte vrijlaten, zonder toelichting te geven waarom dit is gedaan, zorgt voor vragen vanuit de samenleving. 112Maasmedia vroeg aan de rechtbank hoe groot de kans op recidive (herhaling) is bij deze verdachte. De woordvoerder van de rechtbank kan ook daar niets over zeggen. ‘Deskundigen hebben rapporten opgesteld over deze verdachte en dat wordt meegenomen in de beoordeling van de rechter’, aldus de woordvoerder.

Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie is het niet eens met het besluit van de rechtbank. ‘Het Openbaar Ministerie heeft zich verzet tegen de schorsing met voorwaarden’, vertelt Olav Brink, woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam, aan 112Maasmedia.

Het Openbaar Ministerie laat aan 112Maasmedia weten dat de 16-jarige verdachte een contactverbod heeft met het slachtoffer. De andere voorwaarden die de verdachte zijn opgelegd, kan het OM niets over zeggen. Dit omdat deze voorwaarden zijn opgelegd door de rechtbank en niet door het OM.

Slachtoffer
Het slachtoffer is bang na de vrijlating van de 16-jarige jongen. Daarnaast heeft de verdachte geen gebiedsverbod. Dit betekent dat de verdachte wel in de buurt mag komen van het slachtoffer. “Maar de slachtoffers weten niet hoe de verdachte eruitziet en moeten er maar op vertrouwen dat die uit hun buurt blijft en hen niet opzoekt”, aldus Namens de Familie, een organisatie die slachtoffers van misdrijven bijstaat in hun omgang met de media.

In november wordt de zaak inhoudelijk behandeld in de rechtbank.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-