5.2 C
Maassluis
dinsdag, april 23, 2024

Na wilde achtervolging rijdt Ahmed D. (26) in op politieagent in Den Hoorn: ‘Te gek voor woorden’

- Advertentie-

‘Mijn hele leven is verwoest’, is het eerste wat verdachte Ahmed D. (26) zei in de rechtbank over het incident op 10 mei dit jaar in Den Hoorn waarbij hij werd neergeschoten door de politie. D. wordt er van verdacht na een lange en wilde achtervolging in een gestolen Jeep en onder invloed van cocaïne in te hebben gereden op een agent. Vervolgens rende D. weg en werd hij neergeschoten door de politie. Vandaag stond D. voor de eerste keer in deze zaak voor de rechter.

Achtervolging
Die woensdag 10 mei rond het middaguur wilde de politie de bestuurder van een auto, een grijze jeep met Frans kenteken, staande houden vanwege gevaarlijk rijgedrag op de snelweg bij Barendrecht. Toen de bestuurder het stopteken negeerde, zette de politie de achtervolging in.

Het werd een lange achtervolging, waarbij D. roekeloos reed. ‘Hij verklaart zelf wel 180 kilometer per uur te hebben gereden’, zei de officier van justitie op de zitting. Ook zou D. tegen het verkeer in op de afrit hebben gereden. Na een dollemansrit verliet D. bij Den Hoorn de snelweg en werd de achtervolging vervolgd in de bebouwde kom. Nabij de Gantel in Den Hoorn komt de achtervolging tot stilstand, nadat D. tegen een brugleuning aanreed.

De agent stapt uit om D. aan te houden, waarop D. achteruit in zou hebben gereden op de politieagent die daardoor geplet dreigde te worden. ‘De agent vreesde voor zijn leven’, zei de officier van justitie daarover op de zitting. Na het inrijden op de agent sloeg de Algerijn rennend op de vlucht en schoot de politie hem neer. D. werd met een schotwond in de buikstreek overgebracht naar het ziekenhuis.

Sinds het incident is D. aangehouden, moest hij meerdere keren geopereerd worden in het ziekenhuis en zit hij sindsdien vast. Vandaag moest D. voor de rechtbank verschijnen in een zogeheten pro-formazitting, een zitting waarbij de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Ahmed D. liep zelfstandig de rechtbank in.

Vol SD-kaartje
Het politievoertuig van de agent waar op in werd gereden, is uitgerust met een camerasysteem. De camera’s kunnen beelden opnemen in situatie wanneer dat nodig is en kunnen bijvoorbeeld dienen als bewijs. Maar toen het camerasysteem bij het incident nodig was, bleek het SD-kaartje vol en namen de camera’s geen beelden op.

De agenten waren uitgerust met bodycams, die beelden opnemen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) geven de bodycambeelden enkel zicht op na het schieten. De rechtbank heeft besloten dat de verdediging deze beelden mag inzien.

Op basis van processen-verbaal en getuigenverklaringen is de route van de achtervolging duidelijk geworden, die zal worden nagevlogen met een drone om zo een beeld te krijgen hoe de verdachte is gereden.

Verwarring
D. verklaart zelf over de achtervolging dat hij niet direct wist dat hij in Nederland reed en niet op de hoogte was van de Nederlandse verkeersregels. ‘Hij verklaart in Nederland borden te hebben gezien dat je 150 kilometer per uur mag rijden. Die hebben we in Nederland niet’, zei de officier van justitie op de zitting.

Volgens Justitie heeft D. zelf verklaard dat hij wel 180 kilometer per uur reed, hij moest naar eigen zeggen naar een bruiloft. ‘Hij had drugs op, cocaïne. Dat had hij die avond daarvoor met vrienden gebruikt’, aldus de officier van justitie.

‘Te gek voor woorden’, ‘bizar’ en ‘stug volhouden dat dit de normaalste zaak van de wereld is’, zo reageert de officier van justitie in de rechtbank op de afgelegde verklaringen van Ahmed D., die met zijn armen over elkaar en in zijn trainingspak zit te luisteren naar zijn Arabische tolk die alles voor hem vertaald.

Emotioneel
De agent waar op in is gereden is in deze zaak het slachtoffer, maar D. duikt vooral zelf in de slachtofferrol. ”Mijn hele leven is verwoest”, zegt D. als hij mag reageren. ‘Ik had niet de intentie om iemand te vermoorden’.

D. zou in Frankrijk en Duitsland ook in aanraking zijn geweest voor diefstal met geweld en een vuurwapen. Over de gestolen auto waar hij in reed zegt hij: ‘Ik verdien goed, duizenden euro’s per maand. Ik hoef geen auto te stelen’. ‘Mijn hele leven is kapot’, zegt de verdachte als hij emotioneel lijkt te worden.

De verdachte wil zelf graag vrijkomen, zijn advocaat had dit onderbouwd tijdens de zitting. Na beraad besloot de rechtbank daar niet in mee te gaan en dat de verdachte vast blijft zitten. Volgens de rechtbank zijn er ernstige bezwaren tegen de verdachte en is er sprake van vluchtgevaar.

Rijksrecherche
Het onderzoek naar het schieten door de politie wordt gedaan door de rijksrecherche, zoals gebruikelijk is in zaken waar de politie gericht schiet op een persoon. Dit onderzoek loopt momenteel nog. De volgende pro-forma zitting staat eind oktober gepland. Tot die tijd blijft D. vastzitten en doet de recherche verder onderzoek.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-