Muilkorf- en aanlijngebod voor hond in Maassluis na ernstig bijtincident; eigenaar gaat in beroep
Op 5 juni 2019 heeft een incident plaatsgevonden tussen twee honden in Maassluis. Bij dit incident zijn zowel de tweede hond als de eigenaar van de tweede hond gewond geraakt. Het bijtincident werd veroorzaakt door de eerste hond. De gemeente Maassluis legde een muilkorf- en aanlijngebod op. De eigenaar van de hond is het hier niet mee eens en is er tegen in beroep gegaan.
Bijtincident
Het is woensdag 5 juni 2019. De eigenaar gaat zijn hond uitlaten. Tijdens het uitlaten vond er een bijtincident plaats tussen twee honden. Bij dit incident raakte zowel de andere hond als de eigenaar van de andere hond gewond.
Na dit bijtincident heeft de gemeente Maassluis een muilkorf- en aanlijngebod opgelegd aan de hond die het bijtincident veroorzaakte. De eigenaar van deze hond heeft aangevoerd dat het bestreden besluit is gebaseerd op aannames in plaats van op feiten. De gemeente Maassluis verwijst naar het proces-verbaal van de politie, maar hierin is slechts de verklaring van de eigenaar van de andere hond opgenomen.
Die verklaring is tegenstrijdig aan de verklaring van de partner van van de eigenaar van de hond. De hond heeft weliswaar de andere hond gebeten, maar dit was om zich te verweren. De andere hond is begonnen met bijten, zo stelt de eigenaar van de hond. De eigenaar van de hond betwist ook dat zijn hond letsel aan de eigenaar van de andere hond heeft toegebracht. Daarbij meent de eigenaar dat geen sprake is van ernstig letsel, zoals de gemeente Maassluis stelt.
”De gemeente Maassluis heeft daarnaast niet onderbouwd dat er meerdere klachten over de hond zijn binnengekomen en wat er exact is voorgevallen bij die gestelde eerdere incidenten. Gemeente Maassluis stelt dan ook ten onrechte dat de hond binnen een periode van twee jaar betrokken is geweest bij meerdere bijtincidenten.” Zo stelt de rechtbank in Rotterdam.
De gemeente Maassluis heeft niet onderbouwd dat er meerdere klachten over de hond zijn binnengekomen
Protocol
De gemeente Maassluis volgt haar Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hier volgt de gemeente een protocol in als het gaat om het opleggen van een muilkorf- en aanlijngebod.
”De rechtbank begrijpt het protocol zo dat alleen bij een ernstig bijtincident direct een aanlijn- en muilkorfgebod kan worden opgelegd. Nu alleen het incident van 5 juni 2019 een bijtincident was, moet dit incident aangemerkt kunnen worden als ernstig. Daarvoor moet sprake zijn van ernstig letsel.” Aldus de rechtbank in Rotterdam.
Verwondingen
De eigenaar van de hond heeft niet betwist dat zijn hond de andere hond heeft gebeten. Uit het patiëntendossier van de andere hond blijkt dat sprake was van meerdere bijtwonden van 1 tot 2 cm diep op de linker voorpoot en in de hals en borst, en dat de linker voorpoot tot aan de pees open lag. De rechtbank oordeelt dat de gemeente Maassluis zich op grond hiervan in redelijkheid op het standpunt heeft kunnen stellen dat in elk geval aan de andere hond ernstig letsel is toegebracht. De gemeente Maassluis heeft het bijtincident daarom kunnen aanmerken als ernstig.
De gemeente Maassluis heeft het bijtincident daarom kunnen aanmerken als ernstig
Uitspraak
”Omdat de gemeente Maassluis het incident van 5 juni 2019 als ernstig heeft kunnen aanmerken, kon de gemeente Maassluis direct een aanlijn- een muilkorfgebod opleggen. De vragen welke hond de eigenaar van de andere hond heeft gebeten en of hierbij sprake was van ernstig letsel, kunnen buiten beschouwing blijven.” Zo stelde de rechtbank in Rotterdam.
Het beroep van de eigenaar van de hond werd als ongegrond beschouwd. De muilkorf- en aanlijnverbod blijft van kracht voor de hond in de gemeente Maassluis.