16.3 C
Maassluis
donderdag, juli 25, 2024

Minderjarige jongens lopen met messen, machetes en boksbeugels op straat: ‘zorgwekkende trend’

- Advertentie-

Het komt steeds vaker voor dat minderjarige jongens met messen, machetes en boksbeugels over straat lopen. De politie spreekt van een ‘zorgwekkende trend.’

De politie ziet steeds vaker dat minderjarige jongens over straat lopen met messen, machetes en/of boksbeugels. Kinderen hebben deze wapens op zak om zich te beschermen tegen andere jongeren. ‘Als ik een andere wijk in ga, heb ik sowieso een wapen op zak.’ Zegt een 14-jarige jongen. ‘Iedereen loopt met een mes, als ik nu ruzie krijg moet ik mijzelf kunnen verdedigen’, zegt een andere jongen.

Jeugdcriminaliteit
Uit onderzoek blijkt dat jongeren met een sterke band met hun ouders minder snel delicten plegen (12%), terwijl kinderen die een slechte band hebben met hun ouders juist erg veel kans hebben om delicten te plegen (86%). Voor criminele vrienden bestaat juist een tegengesteld verband. Een goede band met criminele vrienden geeft een jongere een grote kans om delicten te plegen (92%), terwijl een slechte band deze kans juist verkleind (31%).

Oproep aan ouders: bespreek wapenbezit
De politie doet een beroep op de ouders van jongeren. ‘Heb jij zelf jongeren in tiener leeftijd? Bespreek wapenbezit dan’, is het advies. ‘Weet wat er leeft in het leven van jouw kind, zowel offline als online. Veel jongeren houden dit soort dingen graag verborgen voor hun ouders, dus probeer dit soort onderwerpen bespreekbaar te maken. Alleen samen kunnen wij ervoor zorgen dat deze zorgwekkende trend stopt.’

Gemeente, politie en justitie willen niet dat jongeren in het bezit zijn van wapens. Het is immers bekend dat als je een wapen bezit, de kans groot is dat je het ook gebruikt. Dit leidt -terecht- tot grote maatschappelijke onrust. Daarom staat dit thema met hoge prioriteit op de gezamenlijke agenda van politie en het Openbaar Ministerie.

 

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-