Foto: Archief
MaassluisVlaardingen

Man veroordeeld tot 120 dagen cel na twee mishandelingen en poging tot afpersing in o.a. Maassluis

Een 35-jarige man is door de Rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een celstraf van 120 dagen waarvan 114 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast moet de man zich verplicht melden bij de reclassering en krijgt de man ambulante behandeling, begeleid wonen of maatschappelijke opvang. De man is vrijgesproken voor toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en poging toebrengen zwaar lichamelijk letsel. Wel is de man veroordeeld voor voor twee mishandelingen en poging afpersing. Dit vond plaats in Maassluis, Vlaardingen en Rotterdam.

Zware mishandeling
In januari 2020 bezorgde de verdachte (een pizzabezorger) pizza’s bij een woning in Rotterdam. De ontvangers waren niet blij met de pizza en diende een klacht in bij de balie van de pizzeria. Hierna keerde de ontvangers weer terug naar de woning.

In ze zitting is door de verdachte (pizzabezorger) verklaard dat bij terugkomst naar de woning de aanwezigen (de ontvangers van de Pizza) zich agressief zouden hebben gedragen. Een van hen zou met een mes hebben gezwaaid. Een ander zou de verdachte hebben geschopt, waarna de verdachte deze persoon van de trap zou hebben getrokken.

Uit het dossier blijkt dat na de aflevering van de bestelde pizza’s (waarvan de saus was gaan lekken) door de verdachte een woordenwisseling ontstond tussen de latere aangevers en de baliemedewerker van de pizzeria over de afwikkeling van de klacht. Daarbij zou ook door de verdachte het een en ander geroepen zijn. De verdachte is toen teruggegaan naar het adres van aangevers en heeft daar – zo verklaren aangevers – op de deur van de woning gebonkt. De verdachte heeft verklaard dat bij het openen van de deur gelijk iemand met een mes heeft gezwaaid. Aangevers verklaren dat daarvan geen sprake is geweest, integendeel zij kregen direct klappen met een hard voorwerp.

Uit de bewijsmiddelen blijkt niet dat de aangevers de verdachte direct na terugkomst hebben aangevallen met een mes. Hoewel uit de verklaringen en de 112-meldingen blijkt dat de emoties bij de aangevers hoog waren opgelopen en zich vrij agressief uitten, blijkt niet dat een situatie is ontstaan die het toegepaste geweld door de verdachte heeft gerechtvaardigd. Van een situatie waarbij noodweer geboden zou zijn geweest is niet gebleken, de mogelijke verbale agressie van aangevers zijde is daarvoor onvoldoende. Het beroep op noodweer werd daardoor verworpen door de rechtbank.

Nu de verdachte niet uit noodweer heeft gehandeld, levert zijn handelen een bewezenverklaring op van mishandeling van de twee aangevers. Op grond van de beide aangiftes die elkaar onderling ondersteunden en de FARR-verklaringen met de beschrijving van het letsel met betrekking tot beide aangevers kon wettig en overtuigend worden bewezen dat de verdachte hen meermalen met een hard voorwerp heeft geslagen. Het letsel dat een aangever heeft opgelopen, te weten een gebroken neus en een litteken, is alleen geen zwaar lichamelijk letsel.

Poging tot afpersing
In Maassluis en Vlaardingen vond een poging tot afpersing plaats door de 35-jarige verdachte. De verdachte eiste van een slachtoffer 30.000 euro. Dit vond plaats in de periode van 4 oktober 2019 tot en met 7 oktober 2019.

De verdachte zei telefonisch tegen het slachtoffer naar het huis van het slachtoffer te komen. Het slachtoffer dood te schieten, en ’s nachts via het raam naar binnen te komen en het slachtoffer in zijn been te schieten.

Daarnaast zei de verdachte dat hij met een andere persoon was waardoor het slachtoffer sowieso gaat betalen. Ook zei de verdachte het geslachtsdeel van het slachtoffer af te snijden en het slachtoffer te verkrachten. De verdachte zei telefonisch alleen nog maar het slachtoffer zijn leven te willen.

Deze bedreigingen zijn nooit door de verdachte uitgevoerd bij het desbetreffende slachtoffer.

Grote impact op het slachtoffer
De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan poging tot afpersing, waarbij hij telefonisch heeft gedreigd het slachtoffer geweld aan te doen als hij geen geldbedrag van € 30.000,- af zou geven. Delicten als deze hebben een grote impact op het slachtoffer zelf en zijn directe omgeving.

Tevens heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan twee mishandelingen, beide met fors letsel als gevolg. De verdachte heeft daarbij de aangevers naar aanleiding van klachten over zijn wijze van pizzabezorging meerdere malen geslagen met een hard voorwerp. Ook al hebben aangevers zich mogelijk verbaal niet onbetuigd gelaten, zij hebben niet om dit voor hen onverwachte en heftige geweld gevraagd. De slachtoffers hebben hierdoor verwondingen opgelopen, waaronder een van hen een gebroken neus en een klein litteken in het gelaat. ”De verdachte heeft met dit feit inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de slachtoffers. Geweldsfeiten als deze leiden tot gevoelens van onveiligheid en angst in de samenleving. De rechtbank rekent dit de verdachte aan.” Dat blijkt uit stukken van de rechtbank.

Uitspraak
De man werd veroordeeld tot een celstraf van 120 dagen waarvan 114 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast moet de man zich verplicht melden bij de reclassering en krijgt de man ambulante behandeling, begeleid wonen of maatschappelijke opvang.

De man is vrijgesproken voor toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en poging toebrengen zwaar lichamelijk letsel. Wel is de man veroordeeld voor voor twee mishandelingen en poging afpersing.

Lees ook:

More in:Maassluis

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *