Maassluis

Man dreigt met verspreiden van naaktfoto’s als slachtoffers niet betalen: ‘Ik zal heel je familie berichten’

Een man deed zich op chatsite’s voor als een meisje. De man, nu verdachte in een strafzaak, vroeg naaktfoto’s aan andere mannen. Vervolgens dreigde de verdachte de mannen hiermee af. De mannen moesten een bepaald geldbedrag betalen aan de verdachte, anders zou de verdachte de naaktfoto’s verspreiden.

Onderzoek
De politie startte in februari dit jaar een onderzoek naar aanleiding van een aangifte. Een jaar eerder, februari 2020, meldde een man zich aan bij de chatsite Chatgirl. Hij kwam hier in contact met een ander persoon. De persoon deed zich voor als een 24-jarige dame uit Zoetermeer.

Achter het account van de dame zat een man. De man, die zich voordeed als meisje, kreeg uiteindelijk een naaktfoto van de man. De man die de naaktfoto stuurde verklaarde bij de politie: ‘Na een korte tijd hebben we besloten om telefoonnummers uit te wisselen om via de WhatsApp verder te chatten. Tijdens het chatten heb ik 1 foto van de man ontvangen en ik heb 2 foto’s van mezelf gestuurd. De foto’s die ik van mezelf heb gestuurd omschrijf ik als volgt: 1 foto is een foto van mij gewoon gekleed in een restaurant, de tweede gestuurde foto is van mijn geslachtsdeel.”

Vervolgens volgt er een conversatie via WhatsApp tussen de verdachte en het slachtoffer. De verdachte appt: ‘Hey, kun je alvast 150,00 euro aan mij overmaken, bij dit bericht zat een link voor een tikkie om dit te voldoen. Het slachtoffer reageerde daarop: ‘sorry schat maar vind dit voor nu echt ff teveel. En zeker niet via een tikkie. Was hier al bang voor’.

Vervolgens komt de verdachte met een aanbod om minder geld te doen. Als het slachtoffer (de man die een naaktfoto had gestuurd) dit niet wil betalen, gaat de verdachte dreigender worden.

De verdachte dreigde contact op te nemen met de vrouw van de man die de naaktfoto had gestuurd. De verdachte stuurde de naaktfoto van het slachtoffer weer op, dit keer met de tekst: ‘Je vrouw zou je dick wel herkennen’.

De verdachte dreigde contact op te nemen met de vrouw van de man die de naaktfoto had gestuurd

Afdreigingen 
Het slachtoffer verklaarde bij de politie: ‘Hierna werd ik benaderd door een voor mij onbekend telefoonnummer. Via dit nummer werd een foto gestuurd van een berichtje gericht aan mijn vrouw via Messenger. In dit bericht staat: ‘Weet je wat je man allemaal doet’. Dit bericht is naar later blijkt nooit verstuurd naar mijn vrouw.”

Hierna volgen een aantal links voor het betalen van het geld. De verdachte stuurde naar het slachtoffer meerdere ‘Tikkies’ (online betaalverzoeken). “Op al deze tikkies heb ik niet gereageerd. De verdachte stuurde mij wederom een bericht omdat ik niet had betaald. In het bericht stond: ik wil voor 18.45. Paysafe kaart 2x 100 euro, kies maar. De berichten van de verdachte bleven binnenkomen”, aldus het slachtoffer bij de politie.

Pedofiel
Nadat het slachtoffer nog steeds niet had betaald, ging de afdreiger verder. Het slachtoffer verklaart bij de politie:  ‘Opnieuw werd ik door een voor mij onbekend telefoonnummer benaderd. Ik kreeg via dit telefoonnummer een eerder door mij gestuurde foto toegestuurd. Het betreft de foto van mij in het restaurant. Deze foto was bewerkt met de woorden: “Pas op pedofiel actief in Maassluis. Werkzaam op verschillende chatsites”. Wederom werd ik door een voor mij onbekend telefoonnummer benaderd. Ik kreeg een foto van mijn vrouw toegestuurd vanaf dit nummer, naast deze foto ook de volgende tekst: “Kies maar k***** pedo maak je leven kapot je kan blokkeren maak relatie kapot je heb een kind. Pedofiel. Zal heel je familie berichten. Je moeder heb ik een bericht gestuurd. Pedofiel”.

Deze foto was bewerkt met de woorden: “Pas op pedofiel actief in Maassluis”

De politie zag in de telefoon van een medeverdachte een appgesprek met de verdachte. Hierin werd duidelijk dat de verdachte samen met een medeverdachte via Facebook erachter is gekomen dat het slachtoffer een vrouw heeft en ook wie zijn vrouw is. De medeverdachte stuurt in dit gesprek ook een foto van de man samen met zijn dochter.

Verklaring verdachte
Na het onderzoek van de politie is de verdachte gedagvaard en moest hij voor de rechter verschijnen. De verdachte verklaarde hier: ‘Medeverdachte kwam met het idee om ons op chatsites voor te doen als meisjes, om zo geld te verdienen. Ik heb accounts aangemaakt op chatsites. Ik heb mij voorgedaan als vrouw en met mannen gepraat. Ik heb vervolgens het telefoonnummer gegeven, zodat hij met de mannen kon praten op WhatsApp. Ik wist dat medeverdachte met hen praatte en dat de mannen geld overmaakten. Wij hebben het geld onderling verdeeld.”

Wij hebben het geld onderling verdeeld

De verdachte en medeverdachte hebben ook een ander persoon afgedreigd op vrijwel dezelfde manier. Dat slachtoffer heeft wel geld overgemaakt, meerdere keren forse rekeningen.

Online handelsfraude
Naast het afdreigen met naaktfoto’s, wordt de verdachte ook verdacht van online handelsfraude. De verdachte plaatste diverse goederen te koop op Facebook. Mensen kochten dit, maakten geld over en ontvingen vervolgens niets. De verdachte heeft hier honderden euro’s mee verdient en meerdere slachtoffers mee gemaakt.

Straf
De rechtbank in Den Haag heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, hiervan zijn 6 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet de verdachte een schadevergoeding betalen van in totaal 350,- euro.

 

 

Lees ook:

More in:Maassluis

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.