Foto van messen die werden aangetroffen een bij 13-jarige jongen in Maassluis
Maassluis

Maassluis doet mee aan landelijke inleveractie voor steekwapens: ‘Wapens horen niet thuis in onze samenleving’

In de Week van de Veiligheid vindt ook de landelijke inleveractie van steekwapens plaats: ‘Drop je knife, doe wat met je life’. Iedereen kan dan anoniem en zonder dat hij of zij een straf krijgt een mes inleveren. Daarmee dragen we met z’n allen bij aan het veiliger maken van de samenleving. Wapens horen daar niet thuis.

“Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Dat is niet de manier waarop we conflicten willen oplossen”, zegt burgemeester Haan. “De laatste jaren zien we echter dat het wapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een buitengewoon zorgelijke ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat ook in onze gemeente aandacht is voor dit thema. Via de inleveractie maken we bovendien onze stad weer een stukje veiliger.”

Foto van messen die vorig jaar werden aangetroffen een bij 13-jarige jongen in Maassluis

Schijnveiligheid
Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen van hun gedrag. Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. Maar wapens bieden een schijnveiligheid. Met een wapen op zak gaan jongeren minder snel een ruzie uit de weg. Ze voelen zich zelfverzekerder. In hoogoplopende ruzies leidt wapenbezit eerder tot het gebruik van een wapen. Als je wapen dan afgepakt wordt, kan het tegen je gebruikt worden. En als je er toch mee weet te steken, zijn de gevolgen groot. Niet alleen voor het slachtoffer. Maar ook voor de dader zelf, omdat hij een strafblad krijgt.

Inleveractie
Om wapenbezit tegen te gaan, houden het Ministerie van Justitie en Veiligheid, politie en het Openbaar Ministerie (OM) van 11 tot en met 17 oktober een inleveractie. De gemeente Maassluis doet hier aan mee. Vooral jongeren worden aangemoedigd hun slag- of steekwapen in te leveren. Maar ook volwassenen kunnen hun slag- of steekwapens inleveren.

Inleverpunt
In Maassluis kun je hiervoor terecht bij de politiepost in het stadhuis van maandag 11 tot en met vrijdag 15 oktober 2021 tussen 16.00 en 19.00 uur en op zaterdag 16 en zondag 17 oktober 2021 tussen 12.00 en 16.00 uur.

Leuke gadget
Het inleveren gebeurt anoniem. Er is dus geen risico dat je bestraft wordt voor wapenbezit. Bij de inleverton van ‘Drop je knife, doe wat met je life’ ligt een leuke gadget voor iedereen die zijn slag- of steekwapen ingeleverd heeft. Maar de grootste beloning is natuurlijk dat we ons steentje bijdragen aan een samenleving zonder wapens en geweld.

Bespreek risico’s
De gemeente roept ook iedereen in de sociale omgeving van jongeren op de risico’s van wapenbezit met hen te bespreken. Dat kan de school zijn, het jongerenwerk, maar ook de ouders kunnen hierover een gesprek aangaan met hun kind.

Lees ook:

More in:Maassluis

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *