21.8 C
Maassluis
dinsdag, mei 21, 2024

KNMI kondigt code oranje af vanwege hitte, ook smogalarm afgegeven

- Advertentie-

Vandaag wordt het zeer warm. In het midden en zuiden van het land geldt vanaf het einde van de ochtend tot in de avond code oranje voor zeer hoge temperaturen, met maximumtemperaturen van 38-39°C. Code oranje geldt in Zuid-Holland van 11.00 uur tot 21.00 uur. Tevens is ook het nationaal hitteplan t/m morgen actief.

Morgen wordt de warmte verdreven. In het oosten kan het dan nog 30°C worden. (Extreme) hitte kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Met name voor ouderen, kleine kinderen en mensen met een kwetsbare gezondheid maar ook voor gezonde mensen.

‘Er is sprake van aanhoudende hitte met weinig afkoeling tijdens de nachten. Besteed extra zorg en aandacht aan kwetsbare mensen in uw omgeving. Neem maatregelen: drink voldoende. Houd uzelf en uw woning koel. Beperk lichamelijke inspanning. Neem water mee op reis’, aldus het KNMI.

Smogalarm
Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen met weinig wind. In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempels vastgesteld. Bij overschrijding van deze waarden krijgen mensen die gevoelig zijn voor smog klachten. Het RIVM brengt, na een smogwaarschuwing voor maandag 18 juli, nu een smogalarm uit voor dinsdag 19 juli. De luchtkwaliteit kan dan “zeer slecht” zijn volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. Iedereen kan hier last van ondervinden, niet alleen mensen gevoelig voor luchtverontreiniging.

Meer actuele informatie over smog, de alarmfases en tips speciaal voor kwetsbare mensen staat op de website van het RIVM.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-