16.6 C
Maassluis
maandag, mei 20, 2024

Kandidaat-raadslid Forum voor Maassluis vergelijkt Islam met nazi’s

- Advertentie-

Forum voor Maassluis (FVM) heeft net als de andere partijen de kieslijst bekend gemaakt voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart. Één van de mensen op deze kieslijst is Aad R.

FVM heeft ervoor gekozen Aad R. op plaats 5 te positioneren op de kieslijst, dit nadat hij eerder nog was opgestapt als steun-raadslid. Gezien de onrust rondom de Forum-beweging in de afgelopen twee jaar heeft 112Maasmedia hier nader onderzoek naar gedaan.

R. zou al meerdere keren van Facebook verwijderd zijn door beledigende en radicale uitspraken. R. schrijft onder andere dat Yesilgöz-Zegerius (VVD) ‘een IQ van een VISSTICK’ heeft en hij vergeleek Europarlementariër Frans Timmermans (PvdA) met de SS.

Daarnaast appte hij naar diverse personen afbeeldingen waarin moslims met nazi’s en de Europese Unie met nazi-Duitsland worden vergeleken. De nazi-vergelijkingen houden hier nog niet op, want op de LinkedIn-pagina van R. is een reactie te lezen op een bericht over de 1,5 meter maatregel, waarbij hij de VVD nationaalsocialistisch noemt.

Tekst gaat verder onder de foto’s: 

112Maasmedia heeft met diverse bronnen contact opgenomen om bovenstaand verhaal te kunnen onderbouwen, waaronder enkele oud-leden van de partij. Wij hechten waarde aan het journalistieke principe van hoor en wederhoor en hebben Aad R. en partijleider Jan van den Hoek daarom gevraagd om commentaar.

‘We weten dat Aad R. wel eens dingen doet die niet helemaal door de beugel kunnen, maar hij doet dat buiten Forum voor Maassluis om’, zo vertelt partijleider Jan van den Hoek. Op de vraag waarom hij dan wel op de kieslijst is geplaatst zegt Van den Hoek: ‘dat vraag ik mezelf ook af, maar als ik het echt niet wilde dan had hij niet op de kieslijst gestaan. Dit is nieuw voor mij, ik weet niet dat hij de Islam met nazi’s vergelijkt. Maar als dat zo is dan zullen we misschien wel maatregelen tegen hem nemen’.

112Maasmedia vroeg ook Aad R. om een reactie. R. was niet gediend van een journalistiek onderzoek: ‘Ik heb hier geen zin in’ zei R., vervolgens verbrak hij de verbinding. Later kwam hij hierop terug en kwam hij met een reactie. ‘Ik heb inderdaad een EU vlag met een nazi vlag gestuurd, dat deed ik als geintje’, zo vertelt R. aan 112Maasmedia. ‘We hadden het erover dat de huidige gebeurtenissen met de coronamaatregelen te maken hebben met het verleden (de oorlog), toen heb ik dat plaatje met de EU en nazi vlag gestuurd. Dat vond ik toen denk ik grappig’.

‘Ik kan mij niet meer herinneren dat ik de Islam met nazi’s heb vergeleken’, aldus R.. Op de vraag of hij kan uitsluiten dat hij dat ooit zal doen wilde R. geen antwoord op geven.

Vergelijking met Holocaust
Aad R. retweet op Twitter een tweet van FVD-Statenlid Martin Bos die de coronamaatregelen vergelijkt met de Holocaust: “De Franse president Macron stelt dat ongevaccineerden niet langer burgers zijn. Ik vergelijk nadrukkelijk niet, maar stel wel vast, dat in Duitsland de nationaalsocialisten in 1935 het burgerschap van de Joden hebben afgenomen.”

Thierry Baudet raakte recent nog in opspraak na zijn holocaustvergelijking en moest het bericht van Twitter verwijderen. De politieke redactie stuit bij R. ook op diverse complottheorieën. R. stelt dat ‘de abortusclub in Amerika onderdelen van geaborteerde baby’s verkoopt. Tot aan complete kinderhoofdjes’. Als iemand daar een kritische reactie op plaatst, reageert R. “pleur toch op met je linkse factcheck”.

Maatregelen
112Maasmedia gaf een deel van de resultaten van het journalistieke onderzoek aan partijleider Jan van den Hoek. ‘We staan als partij zeker niet achter die uitspraken. Aad R. doet dat ook buiten Forum voor Maassluis om. Maar als hij dat daadwerkelijk heeft gestuurd dan nemen wij misschien maatregelen tegen hem’.

Toen 112Maasmedia het nummer belde waarmee de nazi afbeeldingen zijn gestuurd, kreeg deze nieuwswebsite Aad R. aan de lijn. R. ontkent niet de Islam te hebben vergeleken met nazi’s, maar hij kan het zich niet meer herinneren.

*112Maasmedia wilt niet dat de familie van de desbetreffende kandidaat-raadslid opdraait voor de uitspraken van de kandidaat-raadslid. Daarom hebben wij zijn achternaam achterwege gelaten.

 

 

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-