4.3 C
Maassluis
donderdag, december 12, 2024

Jongen (16) die onschuldige vrouw uit het niets neerstak in Vlaardingen hoeft niet terug de cel in

- Advertentie-spot_img

De rechtbank Rotterdam veroordeelt een 16-jarige jongen tot 12 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk,  voor het steken van een jonge vrouw op de Kortedijk in Vlaardingen. De jongen fietste op 16 april 2022 achter de vrouw aan en stak haar plots met een mes in haar rug. Voor de steekpartij was geen enkele aanleiding. Omdat de straf gelijk is aan de tijd dat de jongen vast heeft gezeten in voorlopige hechtenis, hoeft hij niet terug de cel in.

De fysieke gevolgen voor het slachtoffer zijn relatief beperkt gebleven, maar de psychische gevolgen zijn wel enorm groot. Deze impact is door de rechtbank meegewogen. Net als het feit dat de actie van de jongen voor veel beroering in de samenleving heeft gezorgd.

Ook de vriend van het slachtoffer heeft er grote psychische gevolgen aan overgehouden. ”Hij is vlak na het neersteken van zijn vriendin ter plekke gekomen en heeft zijn vriendin met een mes in haar rug op straat aangetroffen. Hierdoor is bij hem een hevige emotionele schok teweeggebracht. Als gevolg hiervan heeft hij psychische klachten, nachtmerries en herbelevingen. Er is PTSS vastgesteld.” Zo is te lezen in de rechtbankstukken van de uitspraak.

Stoornissen
De jongen heeft diverse stoornissen. Tijdens het delict leed hij ook aan een depressie die volgens onderzoekers zijn gedragskeuzes hebben beïnvloed. De steekpartij wordt dan ook gezien als een gevolg van een opeenstapeling van factoren, die zorgden voor een ernstig psychiatrisch toestandsbeeld. Hij wordt daarom ook minder toerekeningsvatbaar geacht. Sindsdien heeft de verdachte hulp geaccepteerd en ziet hij in dat hij een probleem heeft. Het recidiverisico wordt door deskundigen dan ook ingeschat als laag.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bij de verdachte is sprake geweest van een ernstige depressieve stoornis, automutilatie en een klinische opname in de zomer van 2021. Ten tijde van de steekpartij was de verdachte erg somber, had hij weinig energie, ging hij niet meer naar school en had hij geen sociale contacten behalve zijn vriendin. Er was sprake van overmatige schuldgevoelens en gevoelens van schaamte, waardeloosheid en uitzichtloosheid. Met name de depressie beïnvloedde volgens de onderzoekers de gedragskeuzes van de verdachte ten tijde van de steekpartij.

”De steekpartij is een gevolg van een opeenstapeling van factoren, deels interne factoren vanuit de pathologie, zoals de traumatische voorgeschiedenis, onvoldoende gezonde coping, het onderdrukken van gevoelens van boosheid en de ernstige depressie, en deels externe factoren, zoals de toxische symbiotische relatie met zijn (ex-)vriendin, toenemende druk op die relatie en de start met antidepressieve medicatie. Geconcludeerd wordt dat ten tijde van de steekpartij er sprake was van een ernstig psychiatrisch toestandsbeeld.” Zo is te lezen in de rechtbankstukken van de uitspraak.

Straf
”Gezien de ernst van het feit kan niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een jeugddetentie. Bij de strafoplegging neemt de rechtbank ook mee dat de voorlopige hechtenis van de verdachte eerder is geschorst, conform het advies en met de instemming van de betrokken instanties”, aldus de rechtbank in een persbericht.

Met de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat het niet passend is om de verdachte terug te sturen naar de jeugdinrichting, maar dat nu moet worden ingezet op behandeling. De rechtbank legt daarom een onvoorwaardelijke jeugddetentie op die gelijk is aan de voorlopige hechtenis, te weten zes maanden. Hiermee hoeft de 16-jarige jongen niet terug de cel in. Daarnaast wordt er een voorwaardelijke jeugddetentie van zes maanden opgelegd, met een reeks bijzondere voorwaarden. Ook moet de verdachte een schadevergoeding betalen van aan het slachtoffer en haar vriend.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-