16.3 C
Maassluis
donderdag, juli 25, 2024

Jongen (15) die met grote machete in zijn broek werd aangehouden in Maassluis is weer op vrije voeten

- Advertentie-

De 15-jarige jongen die dinsdagavond werd aangehouden na een achtervolging bij metrostation Maassluis-centrum, is sinds woensdagmiddag weer op vrije voeten. De jongen werd aangehouden nadat er een machete van 50 centimeter bij hem werd aangetroffen.

Lees ook: Minderjarige jongen met groot mes aangehouden na achtervolging bij metrostation Maassluis-centrum

Het gaat om een 15-jarige jongen uit Maassluis. De jongen sprong het metrospoor op om te vluchten voor de agenten. Even verderop werd hij bij de spoorwegovergang naar de grond gewerkt en aangehouden. ‘Hij moet zich op een later moment voor de rechter verantwoorden’, vertelt een politiewoordvoerder aan 112Maasmedia. Het mes is in beslaggenomen.

De moeder van de 15-jarige verdachte nam op haar eigen initiatief contact op met de redactie van 112Maasmedia. Zij gaf aan niet te weten dat haar 15-jarige zoon rond half 10 in de avond met een machete op zak over straat liep. ‘Ik ben ook super boos op hem’, zegt zijn moeder.

Volgens de moeder zegt haar zoon de machete bij zich te hebben gehad ‘voor zijn eigen veiligheid’. ”Veel jeugd heeft nu messen bij zich. Hij heeft de machete bij zich gehad om zich te kunnen beschermen voor andere jeugd met messen”.

Zorgelijke ontwikkeling
Het aantal minderjarigen dat wordt aangehouden wegens verboden wapenbezit is de afgelopen jaren sterk gestegen. De politie houdt in Nederland dagelijks gemiddeld drie tot vier minderjarigen aan omdat zij een verboden wapen bij zich hebben. ‘Een zorgelijke ontwikkeling’, noemt de politie het.

Martin Sitalsing (portefeuillehouder Zorg en Veiligheid), zegt daarover: ‘Verrassend zijn de cijfers helaas niet. Politiemensen op straat ervaren dagelijks dat jongeren het steeds normaler vinden om een wapen te dragen. In vier jaar tijd hebben we in totaal ruim 3500 verboden wapens in beslaggenomen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Het dragen van wapens mag nooit normaal worden gevonden. Als je een wapen op zak hebt, is de kans groter dat je het ook daadwerkelijk gebruikt. Met alle risico’s op ernstig of zelfs dodelijk letsel.’

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-