13.3 C
Maassluis
donderdag, mei 30, 2024

Jongeman in Maassluis dreigt met verspreiden van naaktfoto van vrouw in Telegram-chatgroep: 150 uur taakstraf

- Advertentie-

Een jongeman is veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur na computervredebreuk en misbruik van identificerende persoonsgegevens. Het slachtoffer, een jonge vrouw, had naaktfoto’s op haar Snapchataccount staan. De jonge verdachte wist in te loggen in dit Snapchataccount en de foto’s op te slaan. ”In de kern heeft hij gedreigd om een naaktfoto van het slachtoffer samen met haar naam, adres en telefoonnummer openbaar te maken in een Telegram-chatgroep”, aldus de rechtbank.

Daarnaast heeft de verdachte computervredebreuk gepleegd door in te loggen in het e-mail- en Snapchataccount van het slachtoffer en heeft de verdachte ingelogd op het PlayStationaccount van het slachtoffer. Ook heeft hij misbruik van haar persoonsgegevens gemaakt door haar naam, telefoonnummer en afbeeldingen in een Telegram-chatgroep te plaatsen. ”Hierbij heeft hij niet alleen persoonlijke mailberichten van het slachtoffer kunnen lezen en persoonlijke foto’s kunnen zien, maar ook het slachtoffer gedurende langere tijd vrees aangejaagd doordat hij steeds opnieuw in haar systemen ging en haar dreigende berichten stuurde. Dat hij de daarmee verzamelde gegevens vervolgens in een Telegram-chatgroep heeft geopenbaard, rekent de rechtbank de verdachte in het bijzonder aan”, aldus de rechter.

Dat hij de daarmee verzamelde gegevens vervolgens in een Telegram-chatgroep heeft geopenbaard, rekent de rechtbank de verdachte in het bijzonder aan

Het slachtoffer was één van de drielingzussen van de toenmalige vriendin van de verdachte. De verdachte heeft verklaard dat hij het slachtoffer bang wilde maken en chaos voor haar wilde veroorzaken, omdat hij vond dat het slachtoffer problemen veroorzaakte in de relatie met zijn vriendin en de band met zijn beste vriend.

”Wat daar ook van zij, dat rechtvaardigt nog niet het handelen van de verdachte. Hij heeft inbreuk gemaakt op de privacy en het eigendomsrecht van het slachtoffer. Weliswaar heeft de verdachte ter zitting verklaard spijt te hebben van zijn gedrag, maar in ieder geval ten tijde van het plegen van het feit heeft hij in het geheel geen oog gehad voor de mogelijke gevolgen van zijn handelen voor het slachtoffer”, aldus de rechter.

De verdachte heeft de gegevens in een Telegram-groep met veel gebruikers geplaatst waarbij hij de indruk wekte dat het slachtoffer tegen betaling seksuele handelingen wenst te verrichten. Het doel was onder meer om “chaos” voor het slachtoffer te veroorzaken. ‘Zij kon daar nadeel van ondervinden en heeft ook daadwerkelijk nadeel ondervonden, in de zin dat zij veelvuldig en ook in de nachtelijke uren werd gebeld. Ook het gegeven dat haar persoonsgegevens op een dergelijke wijze openbaar werden gemaakt, heeft als dergelijk nadeel te gelden’, aldus de rechtbank.

De verdachte stuurde berichten aan het slachtoffer als: ”Hey hey. Jammer dat zo is gelopen. Heb je geleerd van de vorige keer? Zou jammer zijn als mensen getipt worden over de telegram groep vind je niet of ja kan ze ook gwn mailen. Ready to talk. Waar je ook gaat wat je ook doet i will find you” en ”Maak je een deal je mag het ook naar mijn sturen topless zonder handen ervoor dan verwijder alles en hoor je nooit meer van mij. 30m to go”.

Straf
De verdachte heeft spijt en is nooit eerder veroordeeld, hij heeft dan ook geen strafblad. ”Gezien de ernst van de feiten op zichzelf zou een gevangenisstraf in beginsel een passende reactie zijn. De rechtbank zal daar echter van afzien. Daarbij is rekening gehouden met de jonge leeftijd van de verdachte, de (positieve) inhoud van de reclasseringsrapportage en de betrekkelijk korte pleegperiode. In plaats daarvan wordt aan de verdachte een substantiële taakstraf opgelegd”, aldus de rechtbank. De rechtbank legt de verdachte hierdoor een taakstraf van 150 uur op.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-