Vlaardingen

Jeugddetentie voor jongen (17) na belagen en bespugen van zorgpersoneel, berovingen, bedreigingen en heling

De rechtbank in Rotterdam heeft onlangs een 17-jarige jongen veroordeeld voor 150 dagen jeugddetentie, waarvan 104 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De jongen werd verdacht van 9 strafbare feiten. Zo pleegde de jongen in Vlaardingen berovingen. Ook wordt hij verdacht van onder andere het belagen en bespugen van zorgpersoneel, berovingen, bedreigingen en heling.

Bedreiging
Volgens het slachtoffer zou de 17-jarige verdachte haar bedreigd hebben door via Instagram een bericht aan haar te versturen dat hij haar zou doodschieten. Daarnaast zou de verdachte een foto met daarop een wapen naar het slachtoffer hebben gestuurd.

Daarnaast zou de verdachte een foto met daarop een wapen naar het slachtoffer hebben gestuurd

De verdachte heeft bij de politie erkend dat hij ruzie had met de het slachtoffer en haar berichten heeft gestuurd. De verdachte weet echter niet meer precies wat hij naar het slachtoffer heeft gestuurd. Op de telefoon van de verdachte wordt echter geen foto aangetroffen van het vuurwapen. De rechter spreekt de verdachte vrij van dit strafbare feit.

Straatroof
Op 6 augustus 2021 heeft er een straatroof plaatsgevonden waarbij het slachtoffer van zijn telefoon, jas en tas is beroofd. Het slachtoffer heeft verklaard dat hij door iemand werd gevraagd om naar de voetbalvelden te komen. Toen het slachtoffer daar stond te wachten, kwamen er drie jongens naar hem toe. De verdachte was een van deze drie jongens.

Het slachtoffer heeft verklaard dat hij van de verdachte zijn telefoon moest geven. Dat weigerde het slachtoffer waarna de verdachte hem wilde slaan. Toen het slachtoffer de verdachte als eerste sloeg, kwamen de twee medeverdachten op het slachtoffer af. De medeverdachte zei op een dreigende toon dat het slachtoffer zijn telefoon moest geven. Toen het slachtoffer opnieuw weigerde, heeft de medeverdachte  de telefoon uit de broekzak van het slachtoffer gepakt. Het slachtoffer heeft daarna zijn jas moeten afgeven en de medeverdachte heeft zijn tas afgepakt. De verdachte wilde nog een merk broek hebben van het slachtoffer. De drie jongens zijn met het slachtoffer mee naar huis gelopen, zodat hij deze kon pakken. Het slachtoffer is zijn huis in gevlucht en heeft de jongens niet binnengelaten. De verdachte heeft bij de woning van de aangever nog met een hamer tegen het glas van de voordeur getikt. De politie heeft later de gestolen telefoon bij de 17-jarige verdachte aangetroffen. 

Straatroven
De verdachte heeft op 15 juli 2021 in Vlaardingen het slachtoffer beroofd door zijn tas af te pakken. Daarna heeft de verdachte op 4 augustus 2021 geprobeerd een ander slachtoffer te beroven van zijn telefoon. Dit slachtoffer is die dag – en op nagenoeg hetzelfde moment – ook door de vriend van de verdachte van zijn autosleutel beroofd. Deze autosleutel is een paar maanden later bij de 17-jarige verdachte thuis aangetroffen. Vervolgens heeft de verdachte samen met de medeverdachte op 6 augustus 2021 weer een ander slachtoffer beroofd van zijn telefoon, jas en tas.

Ook heeft de verdachte laten zien geen respect te hebben voor andermans eigendommen en lichamelijke integriteit

‘Straatroven zijn ernstige feiten die grote impact hebben op het leven van slachtoffers en hun gevoel van veiligheid. Hiermee heeft de verdachte geen rekening gehouden. De verdachte heeft slechts zijn eigen belangen op het oog gehad. Ook heeft de verdachte laten zien geen respect te hebben voor andermans eigendommen en lichamelijke integriteit. De rechtbank neemt dit de verdachte zeer kwalijk’, aldus de rechter.

Zorgpersoneel belaagd en bespuugd
De verdachte heeft zich ook schuldig gemaakt aan de bedreigingen en belediging van drie medewerkers van een GGZ-instelling en aan lokaalvredebreuk.

De verdachte en de medeverdachte waren op 1 september 2021 bij een in die instelling opgenomen vriend op bezoek en werden op een gegeven moment verzocht om te vertrekken. De verdachte en de medeverdachte voldeden niet aan dit verzoek en begonnen dreigementen te uiten. Naast deze dreigementen hebben de verdachte en de medeverdachte ook gescholden en gespuugd naar de GGZ-medewerkers. Het handelen van de verdachte heeft de GGZ-medewerkers gehinderd in hun werk als zorgverlener. Ook hebben zij zich angstig en geïntimideerd gevoeld. 

Het handelen van de verdachte heeft de GGZ-medewerkers gehinderd in hun werk als zorgverlener

 

Naast de bovenstaande incident wordt de verdachte van diverse andere feiten verdacht. Waaronder enkele bedreigingen. Zo zei de verdachte tegen slachtoffers:’ Je weet niet wie ik ben, ik maak je dood. En ik weet wie je familie is, ik maak ze dood’ en ‘Wij wachten jullie op en maken jullie dood’.

Psycholoog
De 17-jarige verdacht is onderzocht door een GZ-psycholoog. Bij de verdachte is sprake van een norm-overschrijdende gedragsstoornis met beperkte pro sociale emoties, matig van ernst. Kenmerkend voor het gedrag van de verdachte is de gebrekkige gewetensontwikkeling waarbij eigenbelang en een egocentrisch perspectief bepalend zijn voor zijn handelen. De mate waarin de verdachte zijn eigen gedrag als intimiderend, dreigend of agressief beoordeelt wordt nauwelijks bepaald door wederkerigheid of het emotioneel meeleven met een ander. Bij het zien of ervaren van emotie handelt de verdachte vanuit een sterke behoefte aan emotionele controle waardoor hij zich lijkt te kunnen afsluiten en beschermen.

Straf
De rechtbank veroordeelt de 17-jarige verdachte tot 150 dagen jeugddetentie, waarvan 104 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De jongen zal zich (in zijn proeftijd) aan strenge voorwaarden moeten houden.

 

 

Lees ook:

More in:Vlaardingen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *