Foto: Archief
Maassluis

Januari 2021: 118 misdrijven gepleegd en politie trager bij spoedmeldingen in Maassluis

In januari 2021 zijn er 118 misdrijven gepleegd in Maassluis, dat blijkt uit cijfers van de Politie. In werkelijkheid ligt het aantal misdrijven iets hoger. Dit komt omdat mensen niet altijd aangifte of melding doen bij de politie na een misdrijf. Er is een kleine daling te zien in het aantal misdrijven vergeleken met december 2020. In die maand werden er 122 misdrijven gepleegd in Maassluis.

Misdrijven
De volgende misdrijven werden in januari 2021 geregistreerd door de politie: Bezit en/of handel in vuurwapens (3x), mishandeling(7x), bedreigingen/gijzeling/ontvoering (8x), inbraak bij bedrijf (1x), vernielingen (12x), diefstal van motorvoertuig (1x), diefstal uit/vanaf motorvoertuigen (10x), woninginbraak (5x), diefstal van ov. voertuigen (1x), inbraak in garage/schuur (1x), diefstal van brom-, snor-, fietsen (12x), rijden onder invloed van alcohol of drugs (1x), ongeval met letsel of doorrijden na ongeval (27x), winkeldiefstal (2x), heling/chantage/afpersing (8x), cybercrime (1x), horizontale fraude (16x) en overige fraude (1x).

Wat is horizontale fraude?
Met horizontale fraude wordt bedoelt alle vormen van (financieel) bedrog tussen burgers en bedrijven onderling. Zoals phishing, het niet leveren van bestelde spullen op internet, maar ook geld aftroggelen door zogenaamde datingpartners in een ver land. Tegenover horizontale fraude staat verticale fraude, waarmee de overheid wordt benadeeld, zoals uitkeringsfraude en belastingfraude.

Wijken
De meeste misdrijven werd gepleegd in de wijk Kabelpolder, ook wel bekend als wijk ’t Stort. In deze wijk werden 44 misdrijven gepleegd. De meeste overige misdrijven werden gepleegd in Maassluis-Oost. In Maassluis-West, omgeving Molenwijk en Drevenbuurt, werden samen met het Wilgenrijk weinig misdrijven gepleegd.

Overlast
De Politie ontving 30 overlastmeldingen in Maassluis. De overlastmeldingen waren: Overlast door alcohol of drugs (3x), overlast door zwervers (4x), geluidsoverlast (13x) en overlast door jeugd (10x).

Aanrijtijden
De aanrijtijden van de Politie zijn achteruit gegaan. De Politie was in januari bij 77,4% van de spoedmeldingen binnen 15 minuten ter plaatse. De maand daarvoor was dat nog 86,7% van de gevallen. De Politie ontving in januari 2021 in totaal 31 spoedmeldingen. Bij spoedmeldingen is er (levens)gevaar voor mens en/of dier of is er sprake van een heterdaad situatie. Bijvoorbeeld een inbraak of ongeval met letsel.

Drie melders moesten 15 tot 30 minuten wachten op de politie bij een spoedmelding, drie andere melders 30 tot 45 minuten en één melder moest 1 tot 2 uur op de Politie wachten bij een spoedmelding. De politie doet hun best om bij elke melding in Maassluis snel ter plaatse te komen. Dit kan soms door onderbezetting niet altijd lukken.

Meer politie nodig?
Burgemeester Edo Haan gaat met de teamchef van Politie Waterweg bespreken of er extra politie nodig is in Maassluis, ook gaat er besproken worden welke maatregelen er nog genomen kunnen worden tegen het aantal misdrijven. Dat liet de woordvoerder van de gemeente Maassluis desgevraagd weten in oktober 2020. Of het gesprek inmiddels al heeft plaatsgevonden is nog onbekend.

Bel bij elke verdachte situatie 112! De politie komt liever te vaak dan te laat!

 

 

 

Lees ook:

More in:Maassluis

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *