Inwoners van Maassluis voelen zich iets veiliger in ‘hun’ stad. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente. Wel voelen Maassluizers zich onveiliger rondom metrostations.
Inwoners van Maassluis geven de veiligheid in de stad een 7, in 2020 was dat een 6,8. Hoe veilig inwoners zich voelen verschilt per wijk. Bewoners in de wijk Steendijkpolder voelen zich met een 7,4 het veiligst. Bewoners van de wijk Sluispolder voelen zich met een 6,6 het onveiligst. Ook in de politiecijfers is te zien dat er meer criminaliteit plaatsvind in de wijk Sluispolder dan in de wijk Steendijkpolder.
Tekst gaat verder onder de foto.
Onderzoek
Het onderzoek onder Maassluizers werd uitgevoerd door het Kenniscentrum in opdracht van de gemeente Maassluis. De gemeente benaderde halverwege 2023 zo’n 10.500 inwoners om mee te doen aan het onderzoek. Uiteindelijk deden daar 2.819 inwoners aan mee. Volgens de gemeente is dit deelnameaantal representatief om te kijken hoe inwoners van Maassluis denken over onderwerpen.
Veiligheidsgevoel in eigen wijk
Inwoners van Maassluis voelen zich in hun eigen wijk vaak veilig, 83% geeft namelijk aan zich veilig te voelen in de eigen wijk. 3% van de inwoners voelt zich (vaak) onveilig in hun eigen buurt. In Steendijkpolder voelen mensen zich het veiligst (86%) en in Taanschuurpolder is het veiligheidsgevoel het laagst, daar voelen 75% van de mensen zich veilig.
Van de inwoners voelt 62 procent zich wel eens onveilig bij het lopen over straat in hun wijk, in 2020 was dat nog 56 procent. In dat geval is het gevoel van onveiligheid wel iets gestegen.
Tekst gaat verder onder de foto.
‘Onveilige’ plekken
Inwoners geven bij het onderzoek opvallend vaak aan zich onveilig te voelen in de buurt van de metrostations. Het vaakst voelen mensen zich onveilig bij metrostation Maassluis-centrum. Ook de Burgemeesterswijk, met name het Vrijheidspark, wordt tientallen keren genoemd als plek waar mensen zich onveilig voelen. Daarnaast voelen mensen zich onveilig in de omgeving van Avonturis en in de omgeving van winkelcentrum Westeinde.
Ook worden parkeerplaatsen opvallend vaker genoemd als plekken waar mensen zich onveilig voelen, net als plekken waar het slecht verlicht is en plekken waar groepen mensen zijn.
“Als we de lijst met onveilige plekken uit deze rapportage vergelijken met de lijst uit 2020, valt op dat er enkele flinke verschuivingen zijn. Met name de metrostations (en omgeving) worden dit jaar in grotere mate als onveilig ervaren dan in 2020”, zo is te lezen in het onderzoek. “Uit onderzoek blijkt namelijk dat dergelijke plekken een relatief grote invloed hebben op (on)veiligheidsgevoelens.”
Behandeling
Het volledige onderzoek, dat ook gaat over leefbaarheid en welzijn in Maassluis, gaat in februari inhoudelijk behandeld worden binnen de gemeente en door de gemeenteraad. Uit deze behandeling moet blijken wat de gemeente gaat aanpassen om verandering te brengen op plekken waar mensen zich onveilig voelen.
Lees ook:Â 1.131 misdrijven en 904 overlastmeldingen in 2023 in Maassluis