Foto: Unsplash
Maassluis

Huurder moet woning Maasdelta in Maassluis verlaten na vondst 83 hennepplanten

Het Hof in Den Haag heeft woningcorporatie Maasdelta gelijk gegeven bij het ontbinden van een huurovereenkomst met een huurder van een woning aan de Van Ostadestraat in Maassluis. Binnen in de woning en op het balkon zijn in totaal 83 hennepplanten aangetroffen. Daarnaast blijkt dat de huurder binnen in de woning twee assimilatielampen had opgehangen met daaronder bakken en potten met planten.

Hoger beroep
Op 15 november 2019 oordeelde de kantonrechter dat de huurder in de woning mocht blijven. De huurder had namelijk weer zijn leven op de rit en hij veroorzaakte geen overlast meer. Maasdelta ging tegen deze uitspraak in hoger beroep.

Binnen in de woning en op het balkon zijn in totaal 83 hennepplanten aangetroffen. Anders dan de huurder wil doen geloven, ging het bij de planten die binnen stonden niet om “een zeer klein bakje met veertien plantjes”. Uit de foto’s blijkt dat de huurder binnen in de woning twee assimilatielampen had opgehangen met daaronder bakken en potten met planten. Op het balkon, waar 69 planten zijn aangetroffen, zijn bakken en potten te zien met daarin hennepplanten van verschillend formaat. Met het aantal van 83 planten heeft de huurder de strafrechtelijke ‘gedooggrens’ van 5 planten fors overschreden.

Maasdelta
Het belang van Maasdelta bij ontbinding van de huurovereenkomst is relatief groot. ”Maasdelta heeft immers belang bij handhaving van haar zero-tolerance beleid voor hennepkweek. Dit beleid is erop gericht om de leefbaarheid in en om haar woningbezit te waarborgen en het risico op gevaar en overlast voor omwonenden te voorkomen. Als een huurder in de woning mag blijven nadat daar 83 hennepplanten zijn aangetroffen (een forse overschrijding van de strafrechtelijke gedooggrens van 5 planten), kan daarvan het signaal uitgaan dat andere huurders het ook niet zo nauw hoeven te nemen met het anti-hennep beleid van de woningcorporatie”, aldus de rechter.

”Dat in dit geval geen overlast was gemeld, de stroom legaal werd afgenomen, er geen gevaarzetting of schade aan de woning was en de huurder inmiddels gestopt is met het kweken van hennep, maakt het voorgaande niet anders: ook in dat geval heeft Maasdelta een zwaarwegend belang bij handhaving van haar zero-tolerance beleid. Evenmin is in dit verband relevant of de huurder de hennep(plantjes) wel of niet volledig voor eigen gebruik hield.”

Uitspraak
De huurder zal de woning aan de Van Ostadestraat in Maassluis binnen 3 maanden moeten ontruimen en leeg achterlaten. De huurovereenkomst is ontbonden. Ook moet hij de proceskosten betalen van meer dan 3.500 euro.

 

Lees ook:

More in:Maassluis

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *