6.4 C
Maassluis
vrijdag, maart 1, 2024

Hulpdiensten maximaal voorbereid voor jaarwisseling: verloven van hulpverleners ingetrokken

- Advertentie-

Alle veiligheidsregio’s in Nederland zijn maximaal voorbereid op de komende jaarwisseling. Alle verloven van politie, brandweer en andere hulpverleners zijn ingetrokken.

De grootste prioriteit wordt de komende jaarwisseling het handhaven van de openbare orde. Op de tweede plaats staat het beschermen van hulpverleners die hun werk moeten doen, gevolgd door het optreden tegen te grote groepen die op straat bijeen zouden kunnen komen. Dat hebben 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad maandagavond afgesproken.

Politieacties tijdens de jaarwisseling niet uitgesloten
Politieacties tijdens Oud en Nieuw zijn niet uitgesloten. “De openbare orde vinden wij van belang, maar er worden nu mooie woorden gesproken en niet betaald.” Aldus Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, in Nieuwsuur.

De onderhandelingen over een nieuwe politie-cao liepen vast omdat het kabinet geen extra geld uittrekt voor meer salaris voor de politiemedewerkers. De bonden eisten een verhoging van de salarissen met 2,5 procent in zestien maanden en twee eenmalige uitkeringen van 350 en 300 euro. “Bedrijven worden geholpen, er gaan miljarden rond. Maar op het moment dat het erop aankomt voor de groepen in de vuurlinie, voelen politiemensen zich in de steek gelaten”, zegt Van de Kamp. “Op sociale media worden al actie-suggesties gedaan om bijvoorbeeld tijdens Oud en Nieuw om 23.00 uur maar eens een uurtje niets te doen.”

‘Bij bedreiging schuwen wij ons dienstwapen niet’
 “Als politiemensen zich bedreigd voelen, kunnen ze overgaan tot het trekken en gebruiken van hun dienstwapen. Daar waarschuw ik voor.” Dat zei de Nationaal Commandant jaarwisseling Max Daniel woensdagavond in Nieuwsuur. De combinatie corona en het vuurwerkverbod roept nu al agressie op. Een aantal incidenten met zeer zwaar vuurwerk, al dan niet in combinatie met brandbommen, voorspellen volgens de politie daarom niet veel goeds. Dat meldt de NOS. ”Als wij keuzes moeten maken gaat de veiligheid van politie en hulpverlening voor.”

Politie-agenten verwachten vooral dit jaar een grimmige jaarwisseling. Daniel: “Omdat er nu drie dingen bij elkaar komen: de emoties die horen bij elke jaarwisseling, maar ook de spanning rond corona en het vuurwerkverbod.”

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-