Foto: Archief
Maassluis

Hoogwater in Maassluis: waterstand van 2,10 meter boven NAP verwacht

In verband met de verwachte weersomstandigheden wordt er hoogwater in Maassluis verwacht.

Op donderdag 21 oktober 2021 wordt omstreeks 16.30 uur bij de buitenhaven in Maassluis een waterstand van 2,10 meter boven NAP verwacht. Dit is een schatting.

Vanaf 1,80 meter boven NAP (omstreeks  15.30 uur) begint de loswal aan de Burgemeester de Jonghkade onder te stromen.

Wat doet de gemeente?
De gemeente sluit de loswal met een slagboom af om te voorkomen dat  voertuigen op de loswal aan de Burgemeester de Jonghkade worden geparkeerd. U kunt de loswal nog wel verlaten door de slagboom zelf te openen (en weer te sluiten). Ook wordt de tekstkar geplaatst om te attenderen op het komende hoge water.

Via het SMS­-systeem informeert de gemeente de contactpersoon en de bewoners van ‘t Hoofd én de bedrijven aan de Burgemeester de Jonghkade en de Govert van Wijnkade. De politie waarschuwt zo nodig eigenaren van voertuigen die er al geparkeerd staan.

Wat kunt u zelf doen?
U bent zelf verantwoordelijk voor het treffen van maatregelen om schade aan uw eigendommen te voorkomen. Denk aan het verplaatsen van uw auto naar een hoger gelegen terrein. Parkeer uw voertuig in ieder geval niet op de loswal bij de Burgemeester de Jonghkade of op de Govert van Wijnkade langs de waterkant.

Als u in het gebied geparkeerd staat waar hoogwater wordt verwacht, parkeer uw auto dan tijdig ergens anders. Auto’s die blijven staan als de kade onderloopt, worden niet weggesleept en komen deels onder water te staan. Parkeren in buitendijks gebied is altijd voor eigen risico.

Het voorspellen van een verhoogde waterstand is van een aantal factoren afhankelijk; de windrichting, windsnelheid, de baan, grootte en diepte van de depressie, eventuele grote waterafvoer van de bovenloopse rivieren en de stand van de maan. De gemeente krijgt de gegevens door van het Watermanagementcentrum Nederland (onderdeel van Rijkswaterstaat).

Koning Willem-Alexanderboulevard
Door hekgolven van voorbij varende schepen kan water over delen van de Koning Willem-Alexanderboulevard stromen (de boulevard langs de Nieuwe Waterweg).

Wanneer gaat de Maeslantkering dicht?
De Maeslantkering gaat dicht als bij Rotterdam een waterpeil van 3 meter boven NAP en bij Dordrecht een waterpeil van 2,9 meter boven NAP wordt voorspeld. Van een eventuele sluiting is dan ook geen sprake.

De sluiting en ook de beslissing hierover gaan volledig automatisch. Het laten afzinken van de enorme kerende wanden duurt 2 uur. De Maeslantkering kan een waterstand van 5 meter boven NAP tegenhouden

Lees ook:

More in:Maassluis

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *