Foto: Archief
Maassluis

Hoe voorkom je beroofd te worden op straat? Hier een aantal handige tips!

Straatroof is een vorm van diefstal met geweld. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een geldautomaat, ‘s avonds op straat of voor een rood verkeerslicht. Jaarlijks wordt van veel burgers de portemonnee en/of telefoon geroofd, blijkt uit onderzoek naar dit soort misdaad. De bestrijding van straatroof heeft dan ook hoge prioriteit bij de politie. De psychische, lichamelijke en materiële schade is immers vaak groot. Bent u slachtoffer geworden van straatroof? Doe dan altijd aangifte!

Wat zijn de feiten van straatroof?
Straatroof wordt steeds vaker door jonge daders gepleegd. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar plegen circa 40 procent van de straatroven. Hierbij neemt het geweld toe. In 45 procent van alle straatroven gaat de daders er vandoor met een mobiele telefoon. Daders slaan vaak toe bij stations, winkelcentra en uitgaansgelegenheden. Dat blijkt ook uit de laatste twee straatroven in Maassluis. Beide straatroven vonden plaats in de omgeving van Metrostation Maassluis-West. Bij de eerste straatroof werd ook een vuurwapen gebruikt, bij de tweede straatroof werd een 18-jarige jongen beroofd en bedreigd.

Hoe kan ik een straatroof voorkomen?
1. Probeer ’s avonds niet alleen over straat te gaan in een slecht verlicht gebied, of een gebied waar weinig tot geen anderen mensen komen.
2. Wat betreft uw mobiele telefoon, is voorzichtig gebruik op straat aan te raden. Houd altijd uw omgeving in de gaten wanneer u mobiel belt.
3. Stop al je waardevolle spullen niet bij elkaar in bijvoorbeeld een tas of jaszak.
4. Heb zo min mogelijk contant geld op zak.
5. Bewaar geld zo dicht mogelijk op je lichaam, niet in je tas.
6. U kunt gebruikmaken van de preventieve ‘wapens’ Yunu en Imei. Daarmee zorgt u ervoor dat uw telefoon geen interessante buit meer is voor een straatrover en een heler.

Wat is Yunu?
Door de beveiligingscode Yunu (Your Unique Number) te activeren, werkt uw mobiele telefoon alleen maar met uw eigen simkaart. Zet een dief of heler er een andere simkaart in, dan doet uw telefoon niets. Yunu is iets anders dan uw pincode. Die code, die u ook altijd even moet intoetsen, voorkomt alleen dat iemand anders op uw kosten kan bellen. De pincode zit echter op uw simkaart. En het is erg makkelijk om die te vervangen. Is het toch misgegaan? Bel dan uw telefoonbedrijf en laat uw simkaart blokkeren en doe dan altijd aangifte. Hoe u Yunu moet inschakelen, leest u in de handleiding van uw telefoon.

Wat is Imei?
Imei is de afkorting van International Mobile Equipment Identification. Het is het serienummer van uw telefoon, het heeft niets te maken met de simkaart. U achterhaalt Imei door *#06# in te toetsen. Ook op de sticker onder de batterij van uw telefoon valt dit nummer te lezen. Het serienummer heeft minimaal vijftien cijfers. Schrijf het nummer op en bewaar het goed. Het is een noodzakelijk kenmerk om de telefoon op te kunnen nemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes.

Wat doet de politie?
De politie neemt straatroof serieus en probeert de daders altijd te achterhalen, soms zelfs met speciale teams.

Bel bij elke verdachte situatie 112! De politie komt liever te vaak dan een keer te laat!

Lees ook:

More in:Maassluis

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *