Landelijk

Handhaving gaat thuis aanbellen voor quarantaine controle: ‘boete kan oplopen tot ruim 20.000 euro’

De gemeentelijke toezichthouders gaan bij mensen thuis aanbellen om te kijken of zij zich aan de verplichte quarantaine houden nadat zij uit een hoogrisicoland zijn gekomen. De boete voor het bij herhaling overtreden van de quarantaineplicht kan oplopen tot ruim 20.000 euro.

Mensen die uit een hoogrisicoland zijn gekomen, moeten verplicht tien dagen in quarantaine. Verenigd Koninkrijk, Rusland en heel wat landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika zijn risicolanden.

De vakantiegangers moeten een quarantaineformulier invullen, zij moeten dat formulier verplicht afgeven op de luchthaven of boot. Op dit formulier moeten zij zetten op welk adres ze in quarantaine gaan en op welk nummer ze te bereiken zijn. Op het niet hebben van zo’n formulier staat ook een boete, net als op het niet bereikbaar zijn op het opgegeven telefoonnummer. De boa’s komen pas langs nadat de vakantiegangers zijn gebeld door het ministerie van VWS.

Callcentermedewerkers bellen de mensen die quarantaineplicht hebben, tijdens het bellen letten de medewerkers op de achtergrondgeluiden zoals dat van een kroeg. Vertrouwen ze er niet op dat iemand zich aan de quarantaineplicht houdt, dan worden gemeenten ingeseind en sturen die er hun opsporingsambtenaren op af. ,,Want we moeten echt kunnen constateren dat iemand niet op het opgegeven adres is’’, stelt jurist Pieter van Diemen van de veiligheidsregio. Zo meldt het AD.

Lees ook:

More in:Landelijk

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *