Maassluis

Groepje tieners slaan en trappen persoon in elkaar in Maassluis en filmen de mishandeling

In de rechtbank in Rotterdam moest onlangs een 17-jarige jongen uit Maassluis voor de kinderrechter komen voor een openlijke geweldpleging in groepsverband. Het gaat hier om dezelfde 17-jarige jongen die ook werd verdacht van de brandstichting bij The Score in Maassluis.

Lees ook: 17-jarige Maassluizer vrijgesproken voor brandstichting bij ‘The Score’ in Maassluis

Het gaat om een mishandeling in groepsverband tegen één persoon op de Nijverheidstraat in Maassluis. De mishandeling vond plaats op 14 september 2019. Op moment van de mishandeling was de verdachte die voor de rechter moest komen 15 jaar.

Mishandeling
Het slachtoffer heeft in zijn aangifte verklaard dat hij van het groepje jongens die hem belaagde vier jongens herkende, waaronder de inmiddels 17-jarige verdachte uit Maassluis. Hij herkende de verdachte omdat de verdachte bij hem op school zat. In de aangifte heeft het slachtoffer ook benoemd welke geweldshandelingen de verdachte heeft gepleegd.

De verdachte heeft het slachtoffer geslagen en bij zijn nek vastgepakt waardoor het slachtoffer met zijn hoofd klem zat tussen de rechterzijde van het lichaam van de verdachte en zijn arm. Toen het slachtoffer op de grond lag, voelde hij meerdere klappen op zijn hoofd, rug en benen. De aangever zag dat de verdachte dit deed samen met de twee andere jongens.

De aangifte wordt ondersteund door een getuigenverklaring. Deze getuige heeft verklaard dat het slachtoffer en hij werden geroepen door een groep jongens. Deze jongens herkende de getuige van de school waar hij op zat. De getuige heeft verklaard dat een andere jongen, het slachtoffer in zijn gezicht aanraakte en vervolgens met twee handen in zijn nek duwde.

Toen het slachtoffer op de grond lag, voelde hij meerdere klappen op zijn hoofd, rug en benen.

De verklaringen van het slachtoffer en de getuige worden voorts ondersteund door een beschrijving van een filmpje dat is aangetroffen op de mobiele telefoon van een jongen die onderdeel uitmaakte van de groep jongens die het slachtoffer heeft belaagd.

Op dit filmpje is onder meer een jongen te zien met een groene trainingspak en zwarte sportschoenen met een witte zool die allerlei geweldshandelingen verricht tegen het slachtoffer. De jongen met de groene trainingspak is de 17-jarige Maassluizer. Ook is te zien dat nog twee andere jongens geweldshandelingen plegen tegen het slachtoffer.

Op dit filmpje is te zien hoe een jongen geweldshandelingen verricht tegen het slachtoffer

Verdediging
De advocaat van de 17-jarige Maassluizer zegt dat de jongen geen geweld heeft gepleegd. De verdachte ontkent dat hij geweld heeft gebruikt. ‘Hij heeft zich zelfs gedistantieerd van het geweld en heeft getracht er tussen te komen om de boel te sussen’, aldus de advocaat van de 17-jarige jongen uit Maassluis.

Ongeloofwaardig
Dat de verdachte geen geweldshandelingen zou hebben gepleegd, acht de rechtbank ongeloofwaardig op basis van de aangifte, de getuigenverklaring en de beschrijving van het filmpje waarop de openlijke geweldpleging is te zien Daar komt nog bij dat ook het slachtoffer de verdachte heeft herkend op het filmpje. 

Verdachte
De inmiddels 17-jarige verdachte werd naast deze openlijke geweldpleging ook verdacht van brandstichting bij een restaurant van Maassluis. De brandstichting diende in dezelfde rechtszaak als deze openlijke geweldpleging.

De 17-jarige jongen werkt positief mee met de begeleiding van de jeugdreclassering, houdt zich goed aan de voorwaarden en heeft sinds december 2019 geen registraties van de politie meer op zijn naam gehad gehad. Het recidiverisico is laag, zo stelt de Raad voor de Kinderbescherming.

”De verdachte heeft een moeilijke tijd achter de rug omdat hij in december 2020 een bedrijfsongeluk heeft gehad waarbij zijn hand in een machine terecht is gekomen. Hij is geopereerd en zit nog steeds in een revalidatietraject en gaat professionele hulp krijgen om de traumatische ervaring van het ongeluk te verwerken. De verdachte heeft als gevolg van het ongeluk enige tijd geen onderwijs kunnen volgen. Sinds september 2021 is de verdachte gestart met een nieuwe MBO opleiding niveau 4 aan het Albeda College”, aldus de Raad voor de Kinderbescherming in een rapport aan de rechtbank.

De verdachte heeft een moeilijke tijd achter de rug omdat hij in december 2020 een bedrijfsongeluk heeft gehad waarbij zijn hand in een machine terecht is gekomen

Straf
De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de 17-jarige Maassluizer tot een taakstraf van 40 uur. Aangezien de jongen in voorarrest heeft gezeten vanwege de brandstichting, blijft er 30 uur taakstraf over. ”De Raad voor de Kinderbescherming dient te bepalen uit welke werkzaamheden de werkstraf dient te bestaan”, aldus de rechter.

Als de jongen zijn taakstraf niet goed of helemaal niet uitvoert, dan moet de jongen 15 dagen jeugddetentie (celstraf) uitzitten.

 

 

Lees ook:

More in:Maassluis

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.