21.8 C
Maassluis
dinsdag, mei 21, 2024

Geweldsincidenten in Maassluis baart burgemeester Haan zorgen: ‘Ik ben erg geschrokken van de incidenten’

- Advertentie-

De geweldsincidenten in Maassluis baart burgemeester Edo Haan zorgen. Maassluis heeft de afgelopen tijd te maken gehad met diverse geweldincidenten, de incidenten hebben geen direct verband met elkaar. Zo werd er een man in elkaar geslagen op de Hoogstraat in Maassluis, een 17-jarige jongen uit het niets in elkaar geslagen op de Koekoekstraat, een 86-jarige man mishandeld op de Industrieweg en diverse andere incidenten.

Uit cijfers van de politie bleek dat de politie in Maassluis de eerste 4 maanden van 2022 te maken kreeg met 30 geweldsincidenten, waaronder 28 mishandelingen, 1 openlijke geweldpleging en 1 poging moord/ doodslag. Bij openlijke geweldpleging is er sprake van meerdere daders, bij mishandeling wordt het geweld door 1 persoon gepleegd. Niet alle geweldsincidenten zijn op straat gepleegd, onder deze geweldsincidenten vallen ook huiselijk geweld situaties waarbij fysiek geweld is gebruikt.

Burgemeester
Burgemeester Edo Haan reageert bij 112Maasmedia op deze geweldsincidenten. ”Als burgemeester verafschuw ik alle incidenten waarbij geweld wordt gebruikt. Ik ben erg geschrokken van deze incidenten en het baart me zorgen dat er in Maassluis binnen afzienbare tijd  meerdere geweldsincidenten hebben plaatsgevonden. Het heeft mijn aandacht en zeker ook die van de politie. Naast het reguliere Veiligheidsoverleg met de teamchef van de politie waarin we bespreken welke maatregelen getroffen kunnen worden, heb ik met de teamchef uitvoerig telefonisch contact”, aldus burgemeester Haan tegen 112Maasmedia.

De geweldsincidenten zorgen bij sommige mensen voor een onveilig gevoel in Maassluis. ”In Maassluis hebben de afgelopen maanden enkele geweldsincidenten plaatsgevonden. Maassluis behoort daarbij zeker niet tot de koploper in de regio of in Nederland. Maar elk geweldsincident is er een teveel. Ik kan begrijpen dat mensen zich zorgen maken over of het nog wel veilig is om over straat te gaan in Maassluis.”

Ik kan begrijpen dat mensen zich zorgen maken over of het nog wel veilig is om over straat te gaan in Maassluis

Ondanks de incidenten geven de inwoners van Maassluis de veiligheid in hun stad een voldoende, zo vertelt burgemeester Haan tegen 112Maasmedia. ‘Uit de veiligheidsmonitor van de regio Rotterdam 2021, komt naar voren dat bewoners van Maassluis een 7.3 geven als cijfer voor de veiligheidsbeleving. Desalniettemin houdt de gemeente in samenwerking met politie en het Openbaar Ministerie aandacht voor dit soort incidenten. Indien noodzakelijk zet de gemeente preventieve maatregelen in.’

Preventie
Politie en gemeente zetten zich in om geweldsincidenten in Maassluis te voorkomen. ”Zo kunnen Boa’s worden ingezet die of een extra ronde lopen of juist zich meer richten op een bepaald gebied. De whatsappgroepen van bij veiligheid betrokken inwoners worden op de hoogte gebracht en de leden wordt gevraagd om extra op te letten. Er wordt gebruik gemaakt van buurtpreventie, die op hun beurt vaker een ronde lopen of juist een gebied meenemen in hun ronde. Het plaatsen van een mobiele camera is ook een mogelijkheid. Dit gebeurt op aanraden van de politie. Bovendien zijn we weer gestart met de Bewonersavonden Veilig. Hier kunnen bewoners terecht met hun klachten over onveilige situaties”, aldus burgemeester Haan aan 112Maasmedia.

-Advertentie-
Lees dit ook!
-Advertentie-