Gemeente Maassluis wil partner worden van Meld Misdaad Anoniem
De gemeente Maassluis wil tegen de aanpak van ondermijning, partner worden van ‘Meld Misdaad Anoniem’. Dit om een betere informatiepositie te krijgen en om sneller te kunnen reageren op binnengekomen meldingen.
Een ander speerpunt voor de gemeente is, dat inwoners ook anoniem melding kunnen doen. Dit verlaagt de ‘melddrempel’ en mensen zijn minder bang dat zij betrokken raken bij de zaak.
“Door actief ons lidmaatschap uit te dragen hopen we op een betere meldingsbereidheid. Uiteindelijk hopen we door de binnengekomen meldingen en door deze effectief op te pakken Maassluis nog veiliger te maken.”, laat de gemeente desgevraagd weten aan 112Maasmedia.
Door actief ons lidmaatschap uit te dragen hopen we op een betere meldingsbereidheid.
Aanpak
Nieuwe onderdelen van de aanpak ondermijning zijn onder andere het starten van een nieuw meldpunt voor ondermijning en anoniem melden via ‘Meld Misdaad Anoniem’. De gemeente legt vooral de focus op het oppakken van signalen over mensenhandel en prostitutie, het integraal oppakken van vastgoedfraude en het invoeren van een last onder dwangsom voor drugsdealers.
Wat is ondermijning?
Ondermijning is geen afgebakend onderwerp: ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld en de onderwereld vervagen. Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Hiervoor hebben ze in de ‘bovenwereld’ medewerking nodig van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Je kunt ondermijning zien als het constante gebeuk van georganiseerde criminaliteit (onderwereld) op onze samenleving (bovenwereld). Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt.